Dobra pot na Sežanskem občinskem prazniku

Obisk naše stojnice v soboto, na Sežanskem občinskem prazniku, je bil odličen, ljudje so z zanimanjem poslušali o našem zavodu, o naših projektih in prihajajočih aktivnostih.

Na zeliščarski delavnici, v okviru projekta Cvetoče police, je Sitka Tepeh presenetila obiskovalce z izdelavo trpotčevega sirupa in njegovega zdravilnega učinka, ki nam bo pomagal v mrzlih zimskih dneh. 

Na otroških delavnicah Pisani svet smo se z otroki predvsem igrali, in sicer smo premagovali zmaja. Njegov gromozanski rep (velika vrv) je čuval vhod v jamo in samo najpogumnejši so si upali mimo ... do zaklada. Utrujeni in zadovoljni smo se nato posedli po travi in preizkusili, kako spretni so naši prsti. Navidez običajne vrvice so pripovedovale neskončne zgodbe in se spreminjale v komarje pa iz šalčke za čaj v Eifflov stolp pa v ribice in še in še. Bilo je živahno, lepo in pisano.

V nedeljo so se udeleženci pohoda, v okviru projekta Pokrajina prednikov, odpravili na krajši pohod iz Kazelj na bližnji hrib Vahta in si ogledali istoimensko prazgodovinsko gradišče. Pohodniki so na začetku pohoda izvedeli marsikaj zanimivega o življenju v času življenja gradišča in tudi družbenih in kulturnih spremembah, ki so vodile do nastanka tako velikih utrjenih naselbin, to je okoli 2500 let pr. n. št. 

Pot nas je nato vodila po kolovozih in kraško gmajno proti vrhu hriba. Na poti smo prečkali ostanke obzidji, ki so zares veličastna in nekje merijo več kot 5 metrov v širino in 2 metra v višino. Ruševine obzidji so ene najbolje ohranjenih na celotne Krasu. Na samem vrhu gradišča smo si še ogledali brezno, ki nakazuje na možen kultni element samega gradišča Vahta v času pozne bronaste dobe. Med pohodom so domačini povedali tudi marsikatero ljudsko pripoved o samem gradišču in bližnjih krajih.

Nato smo se odpravili nazaj v vas Kazlje, kjer smo se v senci ob dobrem domačem soku in piškotih odpočili in okrepčali.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali, se udeležili naših delavnic in pohoda.

Se vidimo tudi v prihodnje!

objavljeno: 01. 09. 2015

Twitter Facebook