Filmski večer v Hrpeljah

V kulturnem domu Hrpelje smo v sklopu občinskega praznika Občine Hrpelje Kozina otvorili jesensko turnejo filmov o izročilu Brkinov in Krasa. Preživeli smo čudovit večer ob ogledu dveh dokumentarnih filmov, in sicer 'Brkini in žganjekuha' ter 'Življenje ovčarjev'.

V filmu 'Brkini in žganjekuha' smo od g. Franca Jelušiča iz Slop slišali kako se je tu znašel prvi kotel za žganjekuho, kakšno dragocenost je nekoč predstavljal ljudem in kako so stare obrti, kot je žganjekuha, izoblikovale tukajšnje prebivalce. Iz njegove pripovedi je vela ljubezen do domačih krajev in tradicije žganjekuhe. Kot pravi v filmu: 'Skromno je v Brkinih, ampak ta skromnost je lahko tudi zelo bogata.'

Nato je sledil še film 'Življenje ovčarjev', ki je bil posnet v Rožicah pri Škerjančevih in delno tudi v Podgradu pri družini Lakota. V njem smo izvedeli, da so pastirji, ki so se nekoč po Matarskem podolju skupaj z ovcami selili od pašnika do pašnika, znali odlično poskrbeti za živali in plemenitenje črede. Njihov vsakdan je bil že od rosnih let neizprosen, z ovčarstvom so se ukvarjali le tisti najbolj vztrajni.

Po projekciji so se nam na odru pridružili nastopajoči – g. Franc Jelušič, g. Viljan Škerjanc in g. Milan Ceglar in povedali nekaj o svoji izkušnji snemanja, o tradiciji ovčereje in žganjekuhe ter stanju teh obrti v današnjem času in v Brkinih na splošno. Vsi smo se strinjali, da je dediščina Brkinov dragocena in bogata in jo je zato vredno ohranjati in spoštovati.

Najlepše se zahvaljujemo Občini Hrpelje-Kozina za soorganizacijo tega filmsko-pogovornega večera, našim cenjenim igralcem za sodelovanje v pogovoru in vsem obiskovalcem dogodka za prijetne klepete. Zelo nas veseli, da so filmi iz projekta Izročilo v lokalni javnosti deležni tako toplega sprejema in tolikšnih pohval. To nam daje navdih in zagon za še nadaljnje projekte, s katerimi bomo opozarjali na dragocena naravna in kulturna bogastva Brkinov in Krasa.

Turneja filmov izročilu pa še zdaleč ni končana. V jesensko-zimskem času se obetajo mnogi novi datumi filmskih večerov po Brkinih in Kasu, na katerih si lahko ogledate še druge filme iz projekta Izročilo, vseh skupaj jih je namreč kar deset. Spored predvajanj si lahko ogledate tukaj. Vljudno vabljeni!

Fotografije: Sheila D.

objavljeno: 07. 09. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
(Aktivnost je podprla Občina Hrpelje-Kozina v okviru razpisa za sofinanciranje kulturnih programov v Občini Hrpelje – Kozina v letu 2023.)