Izročilo v Kosoveljah

V soboto, 4. novembra 2023, smo se v vasici Kosovelje na pobudo Dušana Luina in predstavnikov vaške skupnosti pridružili na prijetnem večeru izročila in kulturne dediščine. Na domačiji pri Vrabčevih smo predstavili izbor dokumentarnih filmov projekta Izročilo Brkinov in Krasa.

Večer so otvorile in popestrile članice in člani Kulturnega društva Kraški Šopek iz Sežane s pesmijo "Kje so tiste stezice", ki je bila rdeča nit celotnega večera v znamenju odkrivanja zapuščine naših prednikov. Začeli smo s filmom "O kamnu in Kraševcih", posnetim v sosednji Pliskovici pri kamnoseku Jerneju Bortolatu. Nadaljevali smo z filmi "Kamnite vezi," ki obravnava suhozidno gradnjo, "Čarobni venčki Sv. Ivana," "O piščalki in rogu," ter "Zgodba o primorski noši," ki opisuje tržaško-kraško narodno nošo, enako kot jo nosijo članice KD Kraški Šopek.

Zahvaljujemo se vsem organizatorjem in obiskovalcem, ki ste soustvarili ta nepozaben dogodek. V jesensko-zimskem času se obetajo mnogi novi datumi filmskih večerov po Brkinih in Kasu, na katerih si lahko ogledate še druge filme iz projekta Izročilo, vseh skupaj jih je namreč kar deset. Spored predvajanj si lahko ogledate tukaj. Vljudno vabljeni!

objavljeno: 06. 11. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
 (Aktivnost je podprla Občina Sežana v okviru razpisa Javni razpis za sofinanciranje programov oz. projektov, ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna občine Sežana za leto 2023 - sredstva za enkratne finančne pomoči 2023.)