Sprehod med kukavičevkami v Parku Škocjanske jame

V soboto, 28. 5. ob 10. uri, vas v okviru projekta Cvetoče police vabimo na sprehod med orhidejami in spoznavanje biotske pestrosti habitatov ob učni poti v Parku Škocjanske jame. 

Vsi poznamo okrasne orhideje, ki krasijo okenske police, vendar rastejo v naravi v Sloveniji tudi divje orhideje ali botanično kukavičevke. Do sedaj je bilo raziskanih več kot 70 vrst divjih orhidej, rastejo na travnikih, na močvirnih terenih, v gozdu in v visokogorju.

Vse divje orhideje so v Sloveniji zaščitene in večinoma spadajo med redke vrste zaradi posegov človeka v naravo. Izginjajo zaradi gnojenja, izsuševanja močvirnatega sveta, prezgodnje košnje ali obratno zaraščanja površin, onesnaženj itn. 

V Parku Škocjanske jame lahko še vedno opazujemo divje orhideje, nekatere imajo svoja rastišča tik ob poteh ali ob robu travnikov, vendar jih lahko vsako leto zaradi vremenskih pogojev najdemo drugje.

Dobimo se v gozdičku z igrali, ob parkirišču informacijskega centra Parka Škocjanske jame, od koder se bomo podali na raziskovanje divjih orhidej.

V primeru dežja sprehod med kukavičevkami odpade.

Vljudno vabljeni!

 

Twitter Facebook

Na projekt Naslednji dogodek