Dnevnik z mladinskega tabora "English in Action"

 

 

1. dan: nedelja

Pet deklet, Ana, Lina, Laura, Alja in Julija in mladinska delavka Zavoda Dobra pot Katyush smo se julija 2017 odpravile na mladinski tabor English in Action v avstrijsko vasico Yspertal. Pot smo začele v Ljubljani in se v nekaj urah, kolikor je trajala pot do Dunaja, že dobro spoznale. Ob prihodu v Yspertal se je zdelo, da se poznamo že celo življenje in nastala je ekipa. 

Na Dunaju nas je pričakal šofer organizatorjev, s katerim smo se po parih besedah že pogovarjali v slovenščini, saj je bil iz Bosne in Hercegovine. Na poti v Yspertal smo na letališču pobrali še italijansko in rusko ekipo. Pot je minila ob poslušanju glasbe in spoznavanju.

Po nekaj urah smo prispeli v Yspertal, majhno, mirno in tiho vasico. Tam smo spoznali še Madžare in Avstrijce, ki so tja prišli z avtomobili. Zbrala se je pisana druščina mladostnikov, starih od 14 do 18 let.

Po nekaj uvodnih igrah, ki so prebile led in s pomočjo katerih smo spoznali imena vseh udeležencev, so nam organizatorji, Podeželska mladina spodnje Avstrije (Landjugend Niederoestereich) predstavili urnik, pravila in nas popeljali na obhod šole (HLUW) in okolice. Zdaj, ko smo približno poznali imena udeležencev, smo dobili tudi vsak svojega skritega prijatelja, do katerega naj bi bili do konca tabora še posebej pozorni. Sledila je večerja in še nekaj skupnih iger, nato pa nekaj prostega časa pred spanjem.

 

 

2. dan: ponedeljek

Dan se je po zajtrku začel športno, z jutranjimi igrami. Spet smo se spoznavali, tokrat malo drugače. Predvsem pa smo se zbudili pred aktivnim prvim dnevom. Po zajtrku smo mlade razdelili v dve skupini (mlajše in starejše), v katerih bodo delali cel teden. Sledili sta dve delavnici — vsaka skupina se je udeležila ene, nato pa smo se po uri in pol zamenjali. Na ta način smo se vsi udeležili vseh delavnic. Na prvi delavnici smo poslikali vsak svojo belo majico, na drugi pa smo se urili v pripovedovanju zgodb. Preko iger smo v skupinah zapisali moderne različice klasičnih pravljic. Po kosilu je sledil kratek počitek, saj je popoldne zaznamoval lov na zaklad — Tour de Yspertal. S pomočjo zemljevida in vprašanj se je šest ekip odpravilo po Yspertalu. Vprašanja so bila postavljena tako, da smo morali poiskati vse glavne znamenitosti kraja. Vmes pa nas je čakalo še nekaj nalog za vso ekipo (“molža” krave, podajanje odbojkarske žoge, poligon …). Celotna pot je trajala nekaj več kot dve uri in v narodnostno mešanih skupinah po štiri smo se spoznavali, urili angleški jezik in spoznavali vas, kjer bomo preživeli naslednjih nekaj dni. Ko so se vrnile iz Yspertala vse skupine, smo se lotili priprav na mednarodno kuhinjo. Udeleženci vsake države smo pripravili tipične jedi svoje države in tako predstavili del kulture svojega naroda. Slovenke smo prinesle na pokušino pršut, pehtranovo potico, bučno olje, Cocto, bezgov sok, čokolado Gorenjka, bonbone Šumi, domač med, skuhale pa smo še ajdove žgance z ocvirki in funštrc ali knapovsko sonce. Šest držav, šest miz, polnih dobrot, gastronomski večer. Lahko si mislite, zakaj nismo imeli večerje. Sledila je zabava, pospravljanje in spanje. :) 

 

 

3. dan: torek

Po jutranjem razgibavanju možganov in telesa sta bili na vrsti novi delavnici. Prva je bila angleščina z “native speakerjem”, druga pa o stereotipih, ki sta jo vodila dva avstrijska učitelja. Mladostniki so bili nad angleščino navdušeni, pa tudi delavnica o stereotipih jim je bila všeč. 

Popoldne je bilo prosto ter namenjeno spoznavanju in druženju. Predstavljene so nam bile različne možne aktivnosti — kopanje na bazenu, igranje biljarda, ping ponga, nogometa, ultimate frizbija, joga … Vsak si je izbral, kar je želel, lahko pa smo popoldne preživeli tudi v in ob šoli. Naslednjih nekaj ur je minilo v pestrih dejavnostih. Po večerji smo se spet zbrali in se povezali preko socialnih iger. Povezani in nasmejani smo prisluhnili legendi iz Yspertala, ki sta jo prebrali in uprizorili organizatorki Marie in Barbara. Po zgodbi smo se odpravili na nočni pohod po bližnjem gozdu. Ob tem smo urili čute — za sluh, voh, vid in tip, okus pa smo tokrat izpustili. Poslušali smo, kako se gozd potaplja v večerni spanec, čričke, potoček sredi gozda, zvonjenje oddaljenih cerkevnih zvonov … Ob prihodu nazaj smo v bližini šole prižgali taborni ogenj in ob njem ustvarjali zgodbe, se igrali igre in peli. Vse do časa za spanje.

 

 

4. dan: sreda

Danes je bil dan za naravo in družbo. Dopoldan smo se na eni izmed delavnic povezovali z naravo, nato pa se na drugi pogovarjali še o socialnih omrežjih. Tudi popoldne je bilo tako obarvano, le da smo ga združili še s športom. S kolesi smo se odpravili na štiriurno kolesarjenje po pokrajini Wachau (37 km). Pot nas je vodila ob reki Donavi ter preko vinorodnega območja, z neštetimi trtami. Videli smo, kako se narava in človek združujeta, povezujeta in sobivata. Hkrati pa nas je pot vodila po glavni cesti ob Donavi, kjer smo na lastni koži občutili tudi negativno plat človeka. 

Pot je bila dolga, a ne preveč naporna. Zmogli smo jo vsi, tako redni kolesarji kot tisti, ki se s kolesom odpravimo na pot zelo občasno ali nikoli. Večerjali smo v tipični avstrijski oštariji, z domačimi klobasami, salamami, slanino, sirom itd. Po večerji smo se vrnili v Yspertal, kjer smo preživeli sproščujoč prost večer.

 

 

5. dan: četrtek

Dopoldne je bilo namenjeno delu in različnim delavnicam. Zopet je bil dan za angleščino z “native speakerjem”, hkrati pa je potekala še delavnica neverbalne komunikacije. Pri slednji je morala cela skupina 12 mladih opraviti več nalog in izzivov brez besed. Popoldne je bilo vsak dan namenjeno bolj sproščujočim in povezovalnim aktivnostim — danes smo ga preživeli ob lokalnem jezeru. Zvečer je bil na vrsti tradicionalni večer, kjer smo se oblekli v tradicionalna oblačila (Slovenke smo bile oblečene v barvah slovenske zastave) ter prisotnim pokazali in jih naučili ples, zapeli pesem ali jih naučili tipično igro svoje države. Me smo zaplesale ljudsko kolo Lepa Anka in kmalu so z nami plesali vsi. Ostali so plesali, peli, igrali gumitvist ipd. Nekaj smo že poznali, vsekakor pa je bilo veliko novega. Spoznali smo en del karakterja dežele in posameznikov, ki so jo predstavljali.

 

 

6. dan: petek

Zadnji dan tabora je prišel hitro. Zdaj smo se že počutili kot družina in misel na odhod domov je bila za mnoge težka. Danes smo skupaj delali na zadnjih dveh delavnicah. Glasbena delavnica je nagovarjala ustvarjalnost, improvizacijo, domiselnost in pogum, saj smo vse, kar smo ustvarili, na koncu predstavili pred drugimi. Na drugi delavnici pa smo ovrednotili celoten teden, delavnice in ostale aktivnosti. Pred kosilom smo imeli še eno uro časa, ki smo ga posvetili drug drugemu. Vsak je na hrbet dobil list, kamor smo mu drugi napisali lepo misel ali sporočilo. Domov smo odnesli veliko lepega o sebi in naših prijateljstvih, ki so se spletla v tem tednu.

Popoldne je bilo rezervirano za Oscar movie night. Razdelili smo se v šest skupin. V vsaki od petih skupin je bil po en udeleženec iz vsake države, šesto pa smo sestavljali mentorji. Nato smo si izbrali en film (Titanic, Sky fall, Mirror Mirror, Frozen, Harry Potter, Avengers), ki smo ga morali zvečer odigrati. Sami smo morali pripraviti scenarij, razdeliti vloge, pripraviti kostume in sceno, nato pa prizor iz filma kar se da dobro zvaditi. 

Zvečer smo predstavili svoje filme, neodvisna žirija pa je po koncu vseh predstav razdelila oskarje … za najboljši film, igralko, igralca, kostumografijo in posebne efekte. Medtem ko smo čakali na rezultate oskarjev, smo podelili tudi nagrade za najboljšo ekipi Lova na zaklad s prvega dne, razkrili skrite prijatelje, ki so nas spremljali skozi cel teden, nato pa se razveselili oskarjev. Vsaka skupina je dobila enega oskarja, nato pa je sledila zabava z glasbo — do zgodnjih jutranjih ur.

 

 

7. dan: sobota

Sobotno dopoldne je bilo edino, ki je bilo bolj mirno in tiho. Zjutraj ni bilo običajnega vrveža, zajtrk nikomur ni dišal … vsi smo se zavedli, da se bomo morali kmalu posloviti. Sledilo je slovo in pot do Dunaja, kjer nas je čakalo mesto s svojimi znamenitostmi in trgovinami — do odhoda v Slovenijo smo namreč imele še nekaj ur časa. Pot do Ljubljane je minila hitro, ob pogovoru o vsem, kar smo doživele ter ob kovanju načrtov za prihodnje leto.

 

Po taboru — gostovanje v oddaji Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija

V sredo, 9. avgusta, smo bile gostje v oddaji Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija, kjer smo predstavile namen tabora, razloge za udeležbo, aktivnosti in še kaj. Pogovor lahko slišite tukaj.