Cvetoče police

Zeliščarstvo je starodavna vez med človekom in naravo. Človek je za od nekdaj različne namene spoznaval in uporabljal rastline iz svojega okolja – za dobro počutje, za zdravje, za hrano. S tehnološkim razvojem pa se je to ravnovesje porušilo.

V projektu Cvetoče police se bomo v okviru Zavoda Dobra pot lotili zeliščarskih delavnic v naravi, o spoznavanju in uporabi zdravilnih rastlin v domačem okolju, o prepoznavanju strupenih sorodnih rastlin in o ohranjanju naravnih rastišč.

Vodja projekta in avtorica besedila: Sitka Tepeh, jamska in lokalna turistična vodnica

 
Predstavitev projekta na Radiu Koper - pogovor med Sitko Tepeh in novinarko Ljubo Sušanj:

Blog

V navezi

Poletje je čas žuželk, mrgolečih vsepovsod okrog nas. Nekatere vrste med njimi so razvile posebne oblike sobivanja, za svoje preživetje so si izbrale navezo samo določenih rastlin ali živali. Specializacija jim je v preteklosti ustrezala, a danes je ob izgubljanju habitatov in biotske pestrosti postala njihova šibka točka.

Več

Dve muhi na en mah

Prispodobe, izreki in pregovori o živalih, rastlinah in naravnih pojavih se dandanes v veliki meri uporabljajo pri našem vsakdanjem izražanju, narava je živa tudi v naši besedi, in beseda ni konj, kar dokazuje, da smo z naravo povezani v vseh oblikah življenja, če si to priznamo ali ne.

Več

Odtis narave

Da si stvari lažje predstavljamo in primerjamo, smo ljudje izumili merilni sistem. Vendar obstajajo pojavi, vrednote, odnosi, ki se jih ne da meriti in ne izmeriti. Eden izmed teh pojavov je tudi odtis narave.

Več

Kako so prišla jabolka v podzemlje

Kako so jabolka pristala v podzemlju je del zgodbe o mokriščih, o tistih predelih zemeljske oble, kjer je mokrota prisotna vsaj del leta, če že ne vse leto. To so najbolj občutljiva in ogrožena območja na našem planetu, ponekod so državno in mednarodno varovana, ponekod pa so samo skriti kotički izvorne raznoživosti narave.

Več

Živost narave

Živost narave je dnevnik ali blog o lepotah in bogastvu narave, o njenih spremembah in o vplivu človeka na ravnovesje v njej. Opisi bodo z Brkinov. Vabljeni k mesečnemu prebiranju.

Več