LEAFY - Leisure Education Activities For Youth

V Zavodu Dobra pot se zavedamo potencialov mladih ljudi in tudi tega, da zanje velikokrat ni pravih priložnosti. Zato smo za mladino, mlade od 15 do 30 let, pripravili LEAFY (Leisure Education Activities For Youth). Projekt temelji na neformalnem in izkustvenem učenju, povezovanju mladih in skupnemu ustvarjanju.

Na mladih svet stoji. Znana fraza, ki pa jo kdaj prav radi pozabimo. Še posebno takrat, ko je mladim treba dati prostor in priložnosti za samostojnost in ustvarjalnost, kadar jim je treba zaupati in jim dovoliti, da se učijo iz lastnih izkušenj, kar je nujno potrebna šola za življenje. Hkrati s priložnostmi jim je treba stati ob strani in nanje prenašati znanje, jim svetovati, jih spodbujati in jim dati možnost, da se srečujejo in povezujejo. Mladi so naša prihodnost, a hkrati smo prihodnost vsi mi. Samo skupaj, mladi in starejši, z izkušnjami, novimi idejami, povezovanjem, zagonom in vztrajnostjo, bomo gradili boljši svet za vse.

Opis projekta

Ena izmed dejavnosti LEAFYja je neformalno učenje v Sloveniji. Pripravljamo tabore za slovensko mladino v Sloveniji, ki so se začeli poleti 2018. Druga dejavnost pa so mednarodni tabori in izmenjave v tujini.

S tema dvema dejavnostma želimo mladim omogočiti tudi raziskovanje tujih dežel in kultur, saj to človeku odpre oči in razširi obzorje. Prav tako je šele takrat možno, da začne ceniti dobre stvari in lastnosti lastne dežele in kulture. Hkrati pa želimo mladim drugih dežel omogočiti spoznavanje slovenske dežele in kulture. S tem se med mladimi krepi moč povezovanja in delovanja v skupno dobro človeštva.

V naravnem okolju

Med enotedenskim taborom bodo mladi bivali in ustvarjali v naravnem okolju, na Krasu. Tam, kjer se naravno okolje steka v kulturno krajino. V njej človek dobi občutek, kaj pomeni bivati v sozvočju z naravo in kako pomembna je le-ta za naše preživetje.

Naš namen je pokazati na priložnosti in prednosti kakovostnega življenja na podeželju tako za podeželsko kot za mestno mladino ter spodbuditi naseljevanje in ohranjanje mladih na podeželju.

Naše delovanje gradimo na temelju povezanosti med človekom in naravo, med ljudmi ter med človekom in kulturo — za boljši danes in jutri nas vseh.

Vodji projekta in avtorici besedila: Pina Hu in Katyush Manakai

 
Oglejte si utrinke s tabora Skultiviraj se 2018

Poslušajte oddajo Gymnasium na 1. programu Radia Slovenija, kjer je bil predstavljen mladinski tabor English in Action.

Udeleženci tabora na intervjuju

Dodatne vsebine

Utrinki s tabora Skultiviraj se 2018

Utrinki s tabora Skultiviraj se 2018

Več

Dnevnik z mladinskega tabora "English in Action"

Dnevnik z mladinskega tabora "English in Action" mladinske delavke Katyush Manakai.

Več

NEVERJETNO, UNGLAUBLICH (nemško), INCREDIBILE (italijansko), невероя́тный (rusko), HIHETETLEN (madžarsko)

Dnevnik z mladinskega tabora "English in Action" udeleženke Alja Turk Hvala.

Več