Utrinki s tabora Skultiviraj se 2018

V Zavodu Dobra pot smo od 8. do 14. julija 2018 organizirali poletni tabor za otroke SKULtivIRAJ SE v Pliskovici. V neokrnjeni kraški naravi in v osrčju Hostla Kras smo preživeli nekaj lepih dni s krasnimi otroki od blizu in daleč ter se spoznavali s kulturno in naravno dediščino.

Dediščino smo otrokom približali skozi najrazličnejše dejavnosti. Naučili smo se zidati suhi zid, klesali smo v kamen, opletali steklenice z bekinimi vejami in vitrami, izdelovali iz gline, obiskali z UNESCOM zaščitene Škocjanske jame in učno pot, šli na arheološki pohod na Volnik, v bližini katerega smo si ogledali tudi ostanke več tisoč let starega gradišča, izvedli pa smo tudi dve delavnici na temo naravne in kulturne dediščine. Z dediščino Pliskovice in okolice smo se srečali tudi, ko smo iskali zaklad po Pliskini poti, ki je speljana po šestkilometrski poti okrog vasi, kot mladi novinarji pa smo obiskali tudi nekaj vaščanov, ki ohranjajo dediščino v Pliskovici že desetletja in jih povprašali po njihovih zgodbah. 

Med vsemi temi pestrimi dejavnostmi je bilo veliko smeha in iger, tudi takih, ki so se jih igrali pastirji. Urili smo se v spretnostnih, socialnih, sodelovalnih igrah, se spoznavali z učinkovitim komuniciranjem in izražanjem čustev — vse preko igre in zabave. Ob večerih smo se družili, se spoznavali in si pogledali film. Ena boljših dejavnosti skozi ves teden je bila tudi samostojno kuhanje večerij — vsak dan sta po dva otroka s pomočjo odraslega pripravila večerjo za vse. Bile so zelo dobre in težko pričakovane. 

En teden je kar prehitro minil, naučili smo se veliko o dediščini, ki jo je treba čuvati in ohranjati ter o tem, da lahko dosežemo veliko, če držimo skupaj. Nastala so lepa nova prijateljstva in poslovili smo se z željo, da se vidimo prihodnje leto.