Trajno skladno

Svet danes stremi k udobju, hitrosti, "praktičnosti", "razvoju" in "uspešnosti". Večina se ne vpraša, kako naša dejanja vplivajo na naravo, živali, človeštvo in cel planet. Proizvedli smo toliko odpadkov, da silijo ven na vsakem koraku in se vračajo nazaj k nam. Podjetja nam, v želji večjih dobičkov, ponujajo vse več produktov, pakiranih v plastiko, in nas silijo v večjo potrošnjo. Kot človeštvo smo izgubili stik z naravo in pozabili, da smo del nje.

Želim si, da bi se svet za minuto ustavil, da bi se ljudje ozrli in zavedli, kaj smo naredili in kam to vodi. Da bi začutili! Sprašujem se, kaj lahko storim kot en sam človek in pokažejo se mi rešitve, ki so ponavadi tako preproste in lepe. Namesto, da nekaj kupiš, si marsikaj lahko izdelaš sam, namesto da zavržeš, stvari podariš naprej ali pa iz njih narediš nekaj novega in uporabnega. Toliko veselja je v tem raziskovanju in ustvarjanju.

V okviru projekta Trajno skladno ozaveščamo o problematiki dosedanjega, od narave odtujenega načina ravnanja in predstavljamo alternativne rešitve in primere dobrih praks. Spodbujamo k razmisleku in iskanju novih načinov naravi prijaznega delovanja, k manjši potrošnji in lokalnemu sodelovanju. Naučimo se na preprost način izdelati praktične in lepe stvari iz odsluženih predmetov in odpadnih materialov. Stara zavesa se tako lahko spremeni v vrečke za nakupovanje sadja in zelenjave, odpadni les postane mizica, okvirček ali družabna igra, lonček od sladoleda pa nov dom za rastlino na tvoji mizi. Namesto, da nekaj postane odpadek, na novo zaživi in ti polepša dan.

Vedno več nas je, ki se zavedamo, da ljubimo ta planet in vidimo, da je rešitev v sonaravnem delovanju. Toliko lepih in zanimivih rešitev se rojeva po celem planetu. In vsak lahko prispeva v tej spremembi. Vsak človek šteje in vsako dejanje šteje. In ta dejanja se seštevajo in ustvarjajo lepše in bolj zdravo življenje za vse nas, za naš planet in našo bodočnost. :) 

Avtorica besedila in vodja projekta: Pika - Barbara Ciuha, univ. dipl. oblikovalka

"

Ljudje smo del narave in verjamem, da lahko z obratom mišljenja in delovanja postanemo skladen del planeta, ki prispeva, namesto jemlje in uničuje.
Širjenje zavedanja o pomenu sonaravnega delovanja ter oblikovanje novih in lepih rešitev mi prinaša veselje in smisel.

"
Pika - Barbara Ciuha


Naredi sam in polepšaj si dan