Premiera filma Čarobni venčki Sv. Ivana

Ob Mednarodnem muzejskem dnevu smo v sodelovanju z Muzejem slovenskih filmskih igralcev Divača premierno predvajali film "Čarobni venčki Sv. Ivana".

Spletanje venčkov sv. Ivana je šega, značilna za vasi na Krasu in v Goriških Brdih, ki je že od 2019 vpisana kot enota v Register slovenske nesnovne kulturne dediščine.

Običaj temelji na ljudskem verovanju v magično in zdravilno moč rastlin, nabranih na kresni večer. Na hišna vrata obešeni venčki naj bi ljudi in njihove domove varovali pred nesrečami – zlimi silami, hudo uro, ognjem, kačami itn. Po drugi svetovni vojni je običaj skoraj povsem izumrl, od leta 2000 so ga začeli oživljati v Štanjelu, v sklopu delavnic spletanja venčkov v organizaciji članic Kulturno etnološkega društva Venček iz Štanjela.

V filmu smo prisluhnili zgodbi o obuditvi te tradicionalne šege, pripovedi o simboliki venčkov in vanje vpletenih rastlin ter postopku spletanja. Pred nami se je odvrtel čarobni kresni večer, ko vaščani družno obešajo nove venčke na vrata hiš, medtem ko stari romajo v ogenj na vrhu hriba. 

Po filmu je sledil kratek, ampak živahen pogovor z ustvarjalci o projektu Izročilo in nastanku filma, nastopajoče članice društva so povedale svoje vtise in izkušnje o snemanju filma, odgovoriti pa so morale tudi na številna vprašanja iz publike, ki je napolnila dvorano Škrateljnove domačije. 

Zahvaljujemo se Muzeju slovenskih filmskih igralcev za povabilo, Društvu Venček iz Štanjela za sodelovanje in prav tako vsem udeležencem večera, da smo lahko čarobnost kulturne dediščine spletanja venčkov prenesli tudi v Divačo.

objavljeno: 19. 05. 2023

Twitter Facebook(Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. Projekt se izvaja v okviru Podukrepa 19.2: Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Za vsebino je odgovoren Zavod Dobra pot. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Partnerji projekta so Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Jasmina Klopčič in podjetje SVON.)
 
 
 
EKSRP LEADER