Od pilarstva do lesarstva v Ilirski Bistrici

V  letošnjem septembru se v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator lotevamo novega podviga, in sicer dediščinskih STE(A)M delavnic na srednjih šolah. Prva šola, ki smo jo obiskali, je bila Gimnazija Ilirska Bistrica, kjer so našo pobudo po povezovanju dediščine in digitalnih svetov zelo lepo sprejeli.

Krovni naslov dediščinskih delavnic za srednje šole se glasi "Od kmeta do delavca", v Ilirski Bistrici pa smo temu dodali še podnaslov "Od pilarstva do lesarstva", saj sta ti dve industriji močno zaznamovali zgodovino Ilirske Bistrice in življenja tamkajšnjih prebivalcev. O vsem tem smo se pogovarjali z dijaki 1. in 2. letnika. Poleg tega smo jim predstavili tudi dediščinsko platformo Duri in nadgrajeno aplikacijo za beleženje ustnega izročila Zapisi spomina.

Na koncu smo se lotili še največjega izziva, v katerem so so dijaki prek spleta zbrali nekaj zgodovinskega gradiva ter ga nato umestili v 3D virtualni prostor za razstavo. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju in udeleženci so vsekakor imeli priložnost nadgraditi svoje digitalne veščine prek spoznavanja dediščine. V naslednjih mesecih bo na gimnaziji potekala še obširnejša akcija zbiranja gradiva, ki ga bomo nato v celoti razporedili v 3D svet in ustvarili zaokroženo digitalno razstavo o preteklem življenju z mlini in žagami v Ilirski Bistrici.

Zanimivo, kajne? Spremljajte nas še naprej, da ne zamudite otvoritve digitalnega muzeja "Od kmeta do delavca", ki ga bo ekipa DDI soustvarila skupaj z dijaki sedmih srednjih šol.

 

objavljeno: 20. 09. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)