Jesen je čas, ko se žito, ki smo ga skrbno posejali prejšnjo jesen ali spomladi in zanj celo leto skrbeli, požanje. Pot od žita do moke je dolga in včasih negotova. Otrokom, ki so se v soboto, 28. 10. 2017, udeležili delavnice Pisanega sveta in Parka Škocjanske jame, smo približali delček tega procesa. Slišali so slovensko ljudsko pravljico Pšenica najlepši cvet, nato smo poskusili posamezna žita, jih previdno zmleli, nato presejali, za konec pa smo iz pšenične moke spekli palačinke. Vsak si je spekel svojo. Ker pa smo imeli na obisku prijateljico iz Nemčije, smo se naučili še angleška in nemška imena žit, ona pa je vadila slovenska imena. Vmes smo obiskali tudi Jakopinov skedenj in si ogledali staro orodje za pripravo in mletje žita. Bilo je poučno, zabavno in sladko. Čas leti, ko se imaš dobro ... in tudi nas je prehitel, saj nismo imeli časa za naše igre. Pa naslednjič.