Pisani svet - Ustvarjalno poletje v Škocjanu

Škocjanske jame so edina slovenska naravna znemenitost, vpisana na seznam svetovne dediščine UNESCO. V srcu Parka Škocjanske jame, na Delelezovi domačiji (nasproti Uprave Javnega zavoda Park Škocjanske jame) so se skozi celo poletje, vsako sredo, od 8. julija do 19. avgusta odvijale ustvarjalno-gibalne delavnice Pisani svet. Kaj vse smo doživeli skupaj z otroki, kako smo oživljali in pustili živeti malim pisanim svetovom v njih in v nas vseh:

Na prvi poletni delavnici smo si naredili označevalce za knjige. Vsak se je lotil svojega in skupaj z otroki smo ustvarili male mojstrovine - od malih pošasti, srčkov in malce težjih cvetov! Nato smo se v prijetni senci pred Delezovo domačijo spreminjali v živali in se prijetno zabavali! Nekaj utrinkov pa v galeriji (v katero vstopite s klikom na fotografijo poleg besedila).  Vabljeni na naslednjo delavnico, v sredo ob 10h, na Delezovo domačijo - izdelali si bomo družabno igro!

Tri v vrsto je družabna igra, ki smo jo izdelali tokrat, na drugi poletni delavnici. Kamenčki so postali pisane živalice. Te pa so takoj, ko so oživele začele skakati po mreži. Skušale so namreč ugnati druge živalice na način, da so se iznajdljivo postavile vse tri v vrsto. Še bolj živahno je postalo z gibalnimi igrami. Otroci so se spremenili v živali, prav tako pa so popotovali v zanimive zgodbe s prstnimi igrami. Vabljeni ponovno v sredo, ko bomo izdelali nekaj lepega. Le kaj bi to bilo?

Tretjo poletno delavnico smo preživeli v topli senci. Iz nepredene volne smo naredili različne kroglice, iz njih pa zapestnice, mobile in obeske za ključe. Kljub vročemu soncu, smo se zapodili pod zmajev rep in lovili komarje. 

Četrta poletna delavnica je prinesla med nas sovice s pisanimi perutmi, prodornimi očmi in zanimivi kljunčki. Kako pa so otroci uživali v gibalnih igrah, si oglejte v galeriji. 

Na današnji - peti delavnici smo se lotili hobotnic! Vsak je izdelal svojo, z različnimi lovkami in očki. V drugem delu pa so se škratki skrivali pred velikanom, zopet so se po dvorišču podili sloni in samo najbolj pogumni so ušli zmajevemu repu!

Naša predzadnja delavnica se je že malce šolsko obarvala - izdelali smo podstavke za svinčnike in barvice. Nato pa so bili otroci pingvini in so po "ledenih ploskvah" bežali pred polarnim medvedom. Sledilo je nekaj osvežitve po ledenih naporih, nato pa še igre z vrvico ... Utrinki pa seveda v galeriji!

Novo šolsko leto je tik pred vrati in v tem duhu je potekala tudi naša zadnja poletna delavnica na Delezovi domačiji. Otroci so si izdelali svoje male šolske table prav posebne barve - modre.

Nato pa so poskušali uiti ribiču Jaki in zmajevemu repu. Ko so premagali zmaja, so dobili še darilce - vrvico za prstne igre. To poletje so bili tako nadebudni, da so osvojili zelo veliko iger z vrvico, ki zahtevajo veliko spretnosti. Zdaj pa bodo lahko doma vadili do naslednje delavnice, ko se bomo naučili še kaj novega.

V tem poletju je bilo sedem delavnic. Prišlo je veliko otrok, ki so pridno ustvarjali in se igrali. Z njimi smo bili vsi zadovoljni, najpomembneje pa je, da so bili zadovoljni in nasmejani otroci, ki so se z veseljem vračali.

Hvala vsem, da so z nami preživeli ustvarjalno, lepo in toplo poletje.

Se vidimo kmalu.

(Na ustvarjalno-gibalnih delavnicah za otroke Pisani svet vsakokrat z visokoizobraženimi pedagoginjami ustvarjamo iz naravnih materialov (nepredena volna, vosek, les, veje, različni plodovi, kamni ...), papirja, filca, vrvi ipd. Po ustvarjalnem delu nas čakajo gibalne igre. Te se odvijajo na travniku poleg domačije, kar zagotavlja vsem gibanje v mirnem in naravnem okolju. Igre imajo vedno določeno zgodbo, skozi katero se otroci lažje poistovetijo oz. razumejo pravila. Tako se spremenijo v vrane in strašila, poskušajo priti do zaklada v zmajevi votlini ali pa pobegniti trnku, ki ga ima ribič Jaka ... )

objavljeno: 27. 08. 2015

Twitter Facebook