Plesni festival na Poljskem

V vasi Krzyzowa na Poljskem je avgusta 2019 v okviru programa Erasmus+ potekal projekt z naslovom Building bridges, katerega glavni organizator je bila organizacija Kreisau-Initiative. Plesnega festivala, ki je poudarjal inkluzijo oz. vključenost, se je udeležilo okoli 80 mladih iz enajstih evropskih držav. En teden so preživeli ob spoznavanju preko plesa in igre. Preko tega so spoznavali navade in način življenja v drugih državah, se učili različnih besed v drugih jezikih, predvsem pa so se srečali z različnostjo, kot je invalidnost, motnje v duševnem razvoju ipd. Celoten projekt je bil zasnovan tako, da se ljudi, ki so drugačni, čim bolj vključi, zato so bili tudi aktivnosti prilagojene tako, da so lahko sodelovali vsi. S tem se je krepila solidarnost med udeleženci, empatija in zavedanje, da smo vsi samo ljudje s svojimi sposobnostmi in težavami.

Ples in glasba sta univerzalna jezika, ki ju govorimo vsi. Tudi najbolj sramežljivi mladostniki so tekom tedna spoznali, da zmorejo veliko več, kot si upajo predstavljati. Plesali so v afriških, brazilskih in hip-hop ritmih, spoznavali tradicionalne plese z vsega sveta, preizkušali svoje sposobnosti ob antigravicijskem plesu na svili ter se sprostili ob izraznem plesu. Spoznali so se tudi s kontaktno improvizacijo, capoeiro, plesom gaga, cirkusom, glasbeno improvizacijo, plesanjem z barvami ipd.

Zadnji dan, ko so bile na vrsti predstavitve tedenskega dela, smo vsi plesali z roko v roki. Nasmejani obrazi, sproščenost, smeh in veselje so napolnili prostor. Težko se je bilo posloviti od novih prijateljev. Spoznanja, ki bodo ostala z nami za vedno, so, da so tudi drugačni ljudje od nas veliko sposobni, le potruditi se jih moramo vključiti na način, ki ga zmorejo. Občutek, ko ti to uspe, je nepopisno lep. Ko pa vidiš še srečo na obrazu tistega, ki je tega deležen, pa je poplačan ves trud. Sreča je takrat obojestranska. In to je smisel takih projektov in neformalnega izobraževanja.

 

objavljeno: 16. 08. 2019

Twitter Facebook