Mladinski plesni festival Krzyzowa

V poljski Krzyzowi je letos že 6. zapored v organizaciji Kreisau-Initiative e.V. potekal mladinski plesni festival na temo inkluzije. Letos je slovenska skupina štela šest mladih iz različnih koncev Slovenije, nekateri so se projekta udeležili prvič, drugi pa ga poznajo že iz prejšnjih let.

Celotna festivalska družina je tokrat štela 111 ljudi iz 10 držav, med njimi so bile osebe z intelektualnimi in telesnimi ovirami in brez njih ter mladi iz različnih socialnih okolij in življenjskih situacij. Tudi vodje plesnih delavnic so se zbrali iz vsega sveta, iz Velike Britanije, Španije, Cipra, ZDA in Nove Zelandije.

Mladi so celih 6 dni plesali, se spoznavali, ustvarjali, se učili, pogovarjali, razvijali svoje veščine, premagovali ovire, pridobivali življenjske izkušnje in širili svoja obzorja. In kako se je v tako veliki skupini znašla naša mladina?

Sprva z nekoliko zadrege, ki pa je kot pričakovano usahnila že po prvih nekaj plesnih korakih. Nekateri so bili celo tako pogumni, da so se javili za intervju s francoskima novinarjema, ki se bo septembra predvajal na mednarodni konferenci o vključevanju v Budimpešti.

Krzyzowa je prostor, kjer tudi tisti najbolj zadržani in sramežljivi zlahka premagajo lastne ovire in sami sebe odkrijejo v povsem novi luči. Je prostor strpnosti, medsebojne pomoči, pristne prijaznosti, iskrenosti, medsebojne topline, podpore, navdiha in zabave. Projekt ustvarjajo neverjetni ljudje in ponosni smo, da smo tudi mi del te zgodbe.

Domov so se mladi vrnili stežka, s solzami v očeh, a trdno odločeni, da se naslednje leto vrnejo in s sabo pripeljejo še prijatelje. Kot pravijo, že odštevajo dni do naslednjega avgusta. Naša ekipa pa se domov ponovno vrača hvaležna za to, da lahko mlade prek programa #ErasmusPlus vključujemo v takšne projekte, ki jim vidno spreminjajo življenja.

objavljeno: 04. 08. 2023

Twitter Facebook