Pletenje žbrinc na Taboru

V soboto, 26. 1., smo v okviru projekta Otip narave in v sodelovanju z Razvojnim društvom Vrhe ter občino Sežana izvedli delavnico pletenja kraških košev za listje – žbrinc.

Le-te so bile na naši delavnici sicer po velikosti dosti manjše kot so v resnici, saj so koši, ki so jih včasih izdelovali na Krasu s tem namenom, merili tudi meter in pol v premeru. Marsikdo od prisotnih se je še spomnil, kako so včasih te koše pletli in uporabljali. Nekateri med udeleženci so se v pletenju žbrinc že preizkusili in ugotovili, kako si lahko delo še bolj olajšamo, drugi pa so se takšnega dela z nami lotili prvič.

Po uvodu glede same priprave materiala, smo razdelili že v naprej pripravljene obroče iz drenovih in bekinih vej, nato pa so vsi pričeli s pletenjem z vmesnimi bekinimi šibami. Ker je delo na začetku precej zahtevno, so si sprva morali pomagali v parih, nato pa je vsak sam dokončal svoj koš. Delali smo v sproščenem vzdušju in rezultat nas ni razočaral. Nastale so lepe žbrince, ki so jih udeleženci odnesli domov za spomin na skupno delo in raziskovanje veščin naših prednikov, ki ob izkazanem zanimanju zagotovo ne bo odšlo v pozabo.

Hvala vsem!

objavljeno: 29. 01. 2019

Twitter Facebook