Pokrajina prednikov Dolenje vasi

V nedeljo zjutraj smo se srečali v okviru praznika Občine Divača in našega projekta Pokrajina prednikov, v Dolenji vasi raziskovalci po duši in ljudje, ki imamo radi nevidno preteklost.

Sprehodili smo se po kraških travnikih in gozdu, ki na prvi pogled izgledajo preprosto kot travniki in gozd, pod površjem pa najdemo pripoved časa, ki govori o tem, kako so živeli naši predniki. "Hribčki" so naselbine, danes jih imenujemo gradišča. Eno izmed njih je imelo tudi izvir, ki pa ga je danes zarastlo rastlinje, a na srečo ljudje danes še vemo, da tam teče voda.

Domačini, ki so se udeležili pohoda so sodelovali in s svojimi pripovedmi obogatili današnji pohod po arheoloških najdiščih Dolenje vasi. Izvedeli pa smo še mnogo več. 

Ob prihodu domov smo poskrbeli za malo okrepčila z naravnimi sokovi in domačim kruhom ter maslenimi keksi z mandlji in s tem malce premagali poletno vročino. 

Pokrajina prednikov lahko živi s tem pohodom v nas še nekoliko bolj. Je občutljiva in kaj hitro jo lahko izgubimo. Treba jo je varovati in čuvati ne le za nas, ampak za vse, ki še pridejo za nami.

Hvala vsem udeležencem pohoda za sodelovanje! Se še vidimo!

objavljeno: 27. 08. 2015

Twitter Facebook