Tkalska delavnica v Senožečah

Sobotno dopoldne smo preživeli v prijetni družbi na delavnici ročnega tkanja v Senožečah.

Zbrala se nas je ravno pravšnja gruča udeleženk - nekatere so se s tkanjem in tkalstvom že srečale, druge so bili popolne začetnice. Kljub temu smo pod budnim vodstvom naše prostovoljke Žane na koncu vsi uspeli stkati okrasni pogrinjek z motivom srca, ki je bil za ene večji izziv, za druge manjši.

Delavnica se je odvila v sklopu aktulnih Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki letos izpostavljajo temo 'redkih in dragocenih znanj, spretosti in poklicev'. Kot smo ugotovili med klepetom na delavnici, je tkalstvo, sploh ročno, vsekakor dragocena veščina, ki prehitro izginja, in v našem zavodu jo si jo bomo še naprej prizadevali obujati in raziskovati. 

Na koncu so se udeleženke preizkusile še v nekaj gibih na namiznih ročnih statvah, ki jih je našemu zavodu velikodušno podaril gospod Valter Cerkvenik. Zahvaljujemo se KuD Pepca Čehovin Tatjana za soorganizacijo dogodka in vsem udeleženkam za prizadevnost pri obujanju tkalske dediščine.

objavljeno: 23. 09. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
 
(Aktivnost je podprla Občina Divača v okviru razpisa Javni razpis za leto 2023 za sofinanciranje kulturnih dejavnosti v občini Divača - KULTURI PRIJAZNA OBČINA.)