Travnate voščilnice

V soboto, 21. avgusta, smo izkoristili sončno dopoldne in v okviru projekta Trajno skladno organizirali delavnico, na kateri smo naredili čisto pravi papir iz pokošene suhe trave. 

Po načelu trajnostnega delovanja je dobila trava nov namen v prelepih lističih papirja, ki ga bomo lahko uporabili za voščilnice, dekoracijo, ovojni papir in še kaj. Pomembno je, da smo ustvarili nekaj novega iz naravnih in odsluženih materialov ter pri tem neizmerno uživali. Pri teh visokih temperaturah se nas vročina ni dotaknila, saj smo v senci pod trto in latniki Delezove domačije v Parku Škocjanske jame večino časa z rokami »pacali po vodi«, ko smo mešali travnato vodno zmes za izdelavo papirja. Postopek ni težaven, vendar zahteva dobro mero potrpljenja, dobili pa smo tudi natančna navodila za izdelavo sita, ki ima zelo pomembno vlogo pri izdelavi papirja, saj ga brez sita ni mogoče izdelati. Veliko je podrobnosti, ki jih lahko izveste in preizkusite samo ob praktičnem prikazu.

Veseli smo, da smo ponovno lahko približali ljudem sonaravno delovanje in jim pokazali, da to sploh ni težko in da se je treba stvari samo lotiti.

 
 

 

objavljeno: 23. 08. 2021

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Podeželje prihodnosti (angl. Rural Future), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.)