Mobilna aplikacija za beleženje živega ustnega izročila

Z veseljem najavljamo, da smo ob podpori Parka Škocjanske jame in Slovenskega etnografskega muzeja razvili novo mobilno aplikacijo Zapisi spomina. Namenjena je beleženju in objavljanju védenj, pričevanj, spominov starejših na najrazličnejše vidike življenja in kulture v preteklosti. Projekt s pomočjo sodobne tehnologije popularizira ustno izročilo in obenem opozarja na pomembno družbeno vlogo starejših kot nosilcev izročila.

Namen projekta Zapisi spomina je s pomočjo razvite aplikacije okrepiti vključenost starejših v družbo in opozoriti na to, da se premalo zavedamo, kako dragoceni so spomini, izkušnje in védenja starejših. Starejši so danes pogosto osamljeni, odrinjeni iz družbenega življenja, digitalni prepad med generacijami je vsak dan večji. Zato je še toliko bolj pomembno, da prisedemo, jim prisluhnemo in se zavemo, da nam lahko njihovi spomini služijo kot zgled, kot opomnik, kot smerokaz za prihodnost.

Aplikacija je brezplačna za uporabo, v njej lahko svoje spomine ali pričevanja svojih staršev oziroma starih staršev objavi vsak, in sicer v obliki besedil, videoposnetkov ali zvočnih posnetkov. To so lahko spomini na vsakdanje življenje, ko še ni bilo avtomobilov in pametnih naprav, pričevanja o kakšni stari rokodelski veščini, o ljudskih šegah, starih načinih priprave jedi, opazovanju narave in podobno.

Aplikacija omogoča, da se pripovedi o preteklosti trajno shranijo v digitalni obliki. Z objavljanjem v njej tako poskrbimo, da zgodbe naših dedkov in babic ne gredo v pozabo, temveč postanejo naš skupni temelj, na katerem gradimo danes in jutri.

Vsebina iz aplikacije je za ogled javno dostopna na spodnji povezavi oziroma QR kodi, prek katerih si lahko aplikacijo tudi prenesete in namestite. Slovenski etnografski muzej pa bo v letu 2021 registriranim uporabnikom aplikacije omogočil enkratni obisk muzeja po polovični ceni.

Upamo, da bo aplikacija med ljudmi dobro sprejeta, da bo spodbudila pozitivno dojemanje starejših in odpirala mnoge medgeneracijske pogovore. Toplo vabljeni k ogledovanju vsebin in zapisovanju spominov vaših bližnjih.

Vsakogaršnja zgodba je zaklad!

Povezava do aplikacije: KLIKNITE TU

O projektu in spremna beseda partnerjev: KLIKNITE TU

Navodila za namestitev in uporabo aplikacije: KLIKNITE TU

 

 

objavljeno: 19. 04. 2021

Twitter Facebookpinaiskramju Projekt se izvaja v okviru razpisa 'Spodbude za rešitve: Dolgoživa družba', ki ga sofinancirata Stičišče NVO Istre in Krasa – Iskra in MJU iz Sklada za NVO.