Delavnica v dnevnem centru Ruj

V sredo, 25. 5. 2022, je naša ekipa obiskala dnevni center Ruj v Hrpeljah, kjer smo starejšim predstavili naše delo na področju dediščine. 

Tokrat smo bili v Ruju že drugič in vsi so nas že nestrpno pričakovali. Starejšim smo obljubili, da jim tokrat predstavimo novosti v našem zavodu, najbolj jih je zanimala aplikacija Zapisi spomina.

Tako smo jim najprej pokazali, kako so v aplikaciji videti njihova pričevanja o spominih, ki so jih z nami podelili v lanskem letu. Potem smo na željo uporabnic še malo pobrskali po zajetni zbirki spominov v aplikaciji in se ustavili pri zapisu z naslovom Arcnije. Ob tem se je vnela živahna razprava o tem, kako so se ljudje zdravili včasih. Spomini, ki so jih starejši poslušali v aplikaciji, so spodbudili še njihovo spominjanje in potem so zgodbe kar tekle in tekle ...

Tako smo lahko v zbirko spomnov zabeležili nove zgodbe o najlepših trenutkih v njihovih življenjih, o obdobju z otroci, o pešačenju v šolo iz Beltincev v Mursko Soboto, pa tudi o vojni. Starejšim smo pokazali, kako lahko tudi sami zapisujejo spomine v aplikacijo, ki je zdaj nadgrajena in še lažje dostopna, in upamo, da jim bo s pomočjo prijaznega osebja v dnevnem centru to v prihodnje tudi uspevalo.

Predstavili smo tudi čisto svežo dediščinsko platformo Duri in vsi skupaj smo se strinjali, da je dediščina neusahljiv vir znanj, navdiha in zgodb, ki jih je prav ohranjati.

 

objavljeno: 26. 05. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)