Dan Parka Škocjanske jame

Park Škocjanske jame in TD Škocjan vsako leto na zadnjo nedeljo v mesecu maju organizirata prireditev, ki se imenuje Jamski praznik ali Belajtnga.

Od leta 2007 je to Dan parka Škocjanske jame. Osrednji dogodek je sprehod skozi del Škocjanskih jam, ki so čarobno osvetljene s karbidovkami. Prireditev poteka na območju vasi Matavun, Škocjan in Betanja, praznik pa je mnogo več - na ta dan se družijo vsi, ki živijo in delujejo na območju parka Škocjanske jame. V vaseh se postavijo mlaji, na stojnicah se predstavljajo in prodajajo tradicionalne jedi in izdelki.

Na letošnji Belajtngi je bilo kljub spremenljivo do pretežno muhastemu vremenu pestro in zanimivo. Obiskovalcem smo predstavili novo dediščinsko platformo Duri in našo aplikacijo Zapisi spomina ter jih povabili k sodelovanju v zanimivih nagradnih igrah.

Mnogi so se zabavali ob igri kamenčkanja ali pa se je sploh naučili, še več zanimanja pa je bilo za dediščinske križanke, ki so jih hitro razgrabili tako starejši kot mlajši. Vrhunec dneva pa je bila seveda podelitev nagrad.

Hvala vsem obiskovalcem za zanimanje in prijetne klepete ter Parku Škocjanske jame in TD Škocjan za organizacijo dogodka!

Se vidimo znova prihodnje leto!

 

 

objavljeno: 30. 05. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)