ZAPIŠIMO SPOMINE

Podprite našo pobudo, v kateri bomo zapisovali zgodbe starejših. Kampanja množičnega financiranja je odprta do 18. novembra letos.

Otvorili smo kampanjo za množično financiranje prve vseslovenske akcije zapisovanja spominov starejših. Projekt je eden od treh, ki je bil izbran za množično financiranje prek platforme Huda pobuda. Za uresničitev naše pobude zbiramo 5.000 evrov, sredstva pa je mogoče med 18. 10. in 18. 11. prispevati na platformi za množično financiranje lokalnih nevladnih organizacij: Huda pobuda.

Namen pobude je okrepiti vključenost starejših v družbo in opomniti na pomembno družbeno vlogo starejših kot nosilcev spomina in ustnega izročila. Projekt cilja na to, da se generacije srečajo v skupnem beleženju zgodb starejših prek aplikacije Zapisi spomina, poleg tega pa ima družbeno-koristno noto v digitalizaciji in popularizaciji naše kulturne dediščine.

Kako bo potekala pobuda?

Zavod Dobra pot med 18. 10. in 18. 11. 2021 zbira podporo v obliki donacij in/ali prijav prostovoljcev, ki bi želeli spomladi v okviru akcije zapisovati zgodbe starejših. V začetku 2022 bo za vse prijavljene prostovoljce organizirana spletna delavnica, na kateri se boste dodobra seznanili z delovanjem aplikacije Zapisi spomina in s pristopi k zapisovanju spomina.

Osrednji in končni del pobude bo vseslovenska akcija beleženja spominov starejših, ki bo predvidoma potekala marca in aprila 2022, v kateri se bo po vsej Sloveniji zvrstilo mnogo navdihujočih medgeneracijskih pogovorov s starejšimi. Ekipa našega zavoda bo prostovoljcem ves čas na voljo za pomoč in podporo, hkrati pa se bodo v aplikaciji redno objavljale zbrane pripovedi iz različnih regij.

Cilj akcije je obuditi medgeneracijske pogovore in vezi, ustvariti prostor za tiste čarobne trenutke, ko se znanje prenaša iz generacije na generacijo, in spomniti, da nam lahko zgodbe iz preteklosti služijo kot zgled, kot opozorilo, kot smerokaz za prihodnost.

Kako bodo porabljena zbrana sredstva?

Sredstva bomo namenili iskanju, nagovarjanju in vključevanju prostovoljcev, njihovemu izobraževanju o uporabi aplikacije Zapisi spomina in organizaciji pogovorov s starejšimi po celi Sloveniji. Poleg tega bomo s sredstvi pokrili kilometrino, pripravo gradiv za prostovoljce, individualno podporo, promocijo in simbolična darilca za zahvalo vsem vključenim.

Kako se lahko vključim ali podprem pobudo?

Prijavite se v akcijo zapisovanja spominov kot prostovoljni zapisovalec ali pričevalec >  PRIJAVA

Podprite pobudo z donacijo > PODPRI

 [*Platformo Huda pobuda je razvil inštitut Danes je nov dan, namenjena pa je zagotavljanju infrastrukture in pomoči mladim, manjšim ali lokalnim nevladnim organizacijam pri pridobivanju donacij in podpornikov.]

 

objavljeno: 18. 10. 2021

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Podeželje prihodnosti (angl. Rural Future), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.)