Delavnica izdelave papirja iz ruja v Rodiku

V soboto, 29. julija 2023, se je v slikovitem okolju Rodika v sklopu praznovanja vaškega opasila odvijala ustvarjalna delavnica ročnega izdelovanja papirja iz ruja. Delavnico je vodila Pika - Barbara Ciuha, vodja projekta Trajno skladno, in nas popeljala v svet ročnega izdelovanja papirja tokrat iz suhih puhastih soplodij ruja in odpadnega papirja.

Delavnica se je ponovno odvila "Pri Franetovih" v Rodiku. Prijazni gostitelji so nam omogočili uporabo njihovega dvorišča ter zagotovili dostop do elektrike in vode. V prijetnem dopoldnevu se je zbralo lepo število obiskovalcev od blizu in daleč. Udeleženci so najprej skrbno sledili Pikinim navodilom in nato sami preizkusili postopek. Navdušenje nad nastalimi lističi papirja je bilo očitno, saj so se vsi z veseljem preizkusili v tej starodavni obrti.

Prvi korak je vključeval uporabo posušenih, kuhanih in zmletih rujevega puha, ki nastane iz cvetov ruja. To zmes se najprej zmeša v vodi z mezgo sesekljanega odpadnega papirja, ki da končnemu izdelku tudi barvo. Udeleženci so se naučili, kako pravilno nanesti zmes na sita, okrasiti papir s suhimi cvetovi vrtnega cvetja in dobljene liste sprešati. Končni izdelki so bili prava paleta kreativnosti, na katero so bili vsi udeleženci upravičeno ponosni.

Udeleženci so se ob koncu delavnice z zadovoljstvom odpravili domov s svojimi unikatnimi papirnatimi izdelki. Delavnica ročnega izdelovanja papirja je tako prinesla ne samo kreativno izkušnjo, ampak tudi spodbudo za sonaravno delovanje ter trajnostno uporabo materialov, ki jih po navadi zavržemo. Zahvala gre vaščanom Rodika, ki so nas povabili na praznovanje opasila, in  vsem udeležencem, ki so s svojo radovednostjo, ustvarjalnostjo in trudom ustvarili čudovite izdelke, ki bodo še dolgo krasili domove ter nas spominjali na pomembnost sonaravne in trajnostne miselnosti.

objavljeno: 28. 07. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
(Aktivnost je podprla Občina Hrpelje-Kozina v okviru razpisa za sofinanciranje kulturnih programov v Občini Hrpelje – Kozina v letu 2023.)