Mladinska izmenjava ARACNE v Pliskovici na Krasu

V Pliskovici na Krasu se je od 19. do 26. julija 2023 odvijala navdihujoča mladinska izmenjava v okviru projekta Aracne, ki je petnajsterici mladih iz Španije in Slovenije omogočila preživljanje nepozabnih dni v sožitju z naravno in kulturno dediščino kraške pokrajine. Skozi spoznavanje domačinov, številne delavnice in potepanja po vaseh, suhih travnikih in znamenitostih so mladi odkrivali stare obrti in bogato dediščino lokalnega okolja. Projekt Aracne stremi k cilju spoznavanja bogastva podeželske dediščine, odkrivanja njenih potencialov in seveda zabave ter novih spoznanj.

Prvi dan izmenjave so mladi spoznali osnovne elemente kraške pokrajine in se odpravili po Pliskini poti, ki jim je razkrila življenje na podeželju nekoč in danes. V sklopu projekta so potekale številne dediščinske delavnice, kjer so se mladi učili starih obrti ter oživljali nesnovno kulturno dediščino Brkinov in Krasa. Delavnice so vključevale pripravo tradicionalnih slovenskih jedi, spletanje venčkov svetega Ivana, spoznavanje starih iger, tkanje, pletarstvo, uporabo zelišč v kuhinji, suhozidno gradnjo, izdelavo punčk iz blaga, pletenje klobukov iz kostanjevih listov in izdelavo papirja iz cvetov ruja.

Poleg tega je skupina obiskala tudi Kobilarno Lipica, kjer je  prek vodenega ogleda spoznala zgodovino in posebnosti lipicanca, Škrateljnovo domačijo in Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer so prisluhnili zgodbi o življenju Ite Rine in si ogledali gradivo, ki priča o bogati slovenski filmski dediščini, ter grad Školj in Park Škocjanske jame, kjer so uživali v lepotah narave. V Pliskovici so mladi skupaj z ekipo zavoda Dobra pot priredili medkulturni filmski večer, na katerem se je predvajal dokumentarni film o gradu Školj in slišala poezija Srečka Kosovela v slovenščini in španščini.

V ekipi Zavoda Dobra pot, ki je pripravila in koordinirala celoten program izmenjave, smo z izkušnjo izredno zadovoljni, saj smo z izmenjavo dosegli vse zastavljene cilje – da mladim približamo kulturno dediščino zavoda, življenje na podeželju in jim obenem omogočimo nepozabno medkulturno doživetje. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez podpore in sodelavcev iz lokalnega okolja, zato se iskreno zahvaljujemo ekipi prostovoljcev in sodelavcev ter aktivu žena KD Pepca Čehovin Senožeče, pa še Kobilarni Lipica, Občini Divača, Muzeju slovenskih filmskih igralcev in Parku Škocjanske jame, ki so nam omogočili obiske in vodene oglede.

Projekt Aracne v letih 2022 in 2023 vodita Zavod Dobra pot in španska organizacija SURC, izvaja se pod okriljem programa Erasmus +, ki je finančno podprt s strani Evropske unije.

objavljeno: 26. 07. 2023

Twitter Facebook