Filmsko popoldne na 51. Prazniku terana in pršuta

V Bunčetovi domačiji v Dutovljah  se je v nedeljo, 13. avgusta 2023, odvijal filmski dogodek, ki je obogatil 51. Praznik terana in pršuta. Filmsko popoldne je pritegnilo pozornost ljubiteljev kulturne dediščine in lokalnega izročila. Obiskovalci so si ogledali petih kratkih dokumentarnih filmov, ki so nastali v sklopu projekta Izročilo Brkinov in Krasa: "Brkini in žganjekuha", "Kamnite vezi", "O piščalki in rogu", "Zgodbo o primorski noši" ter "Zgodbo o brkinski noši".

V sklopu dogodka je sledil tudi kratek pogovor z ustvarjalci filmov, kjer so obiskovalci dobili priložnost, da izvejo več o ozadju in procesu nastajanja filmov. Pogovora se je udeležil tudi glavni akter filma "Kamnite vezi", David Terčon, ki je poudaril vrednost takih dokumentarnih filmov, saj se z njimi zabeleži in ohrani kulturna dediščina za prihodnje rodove.

Zahvala gre Občini Sežana in organizatorju ORI Krasa in Brkinov ter vsem sodelujočim ustvarjalcem filmov za izvedbo tega dogodka, ki je prav gotovo pustil svojevrsten vtis na obiskovalce ter dodal edinstveno noto k 51. Prazniku terana in pršuta. To je tudi lep primer, kako kultura in dediščina lahko prepletata zgodbe in ljudi, ter ohranjata pomen in vrednost lokalne identitete.

Avtor naslovne slike: Marko Pleterski
objavljeno: 13. 08. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo
(Aktivnost je podprla Občina Sežana v okviru razpisa Javni razpis za sofinanciranje programov oz. projektov, ki niso predmet drugih javnih razpisov iz proračuna občine Sežana za leto 2023 - sredstva za enkratne finančne pomoči 2023.)