Pod slamniki z Otipom narave

Na  Srečanju pod slamniki v Slamnikarskem muzeju Domžale smo v sredo, 14. decembra 2022, prisluhnili Jasmini Klopčič in Janji Smrkolj, avtoricama pletarskega priročnika Otip narave, ki sta pripovedovali o svojih izkušnjah ob nastajanju priročnika.

Priročnik Otip narave je bil izdan z namenom, da se pletarstvo oživi v širšem slovenskem prostoru ter spodbudi čim več posameznikov in društev k obujanju te stare rokodelske obrti, hkrati pa se ob izvajanju te dejavnosti krepi spoštljiv odnos do narave. O odzivih na priročnik sta avtorici povedali, da sta že med nastajanjem knjige dobili povratno informacijo, da so koraki v knjigi jasno razloženi in se po njih brez težav lahko naredi pletarski izdelek.  

V sproščenem pogovoru, ki ga je vodila Cveta Zalokar, smo izvedeli iz katerih materialov lahko bralci priročnika po natančnih navodilih in slikovnem materialu spletejo različne predmete iz vrbe, ličja, slame, srobota in ločja. Priprava materiala je zelo pomebna in je osnova za uporaben pletarski izdelek, zato pletarji vložijo kar polovico dela v pripravo naravnih materialov. Seveda je kratek rok nastajanja priročnika zahteval tudi zvrhano mero discipline in iznajdljivosti za vsak izdelek. 

Avtorici sta povdarili, da so jima znanja tradicionalnih tehnik pletenja predali pletarski mojstri z različnih koncev Slovenije, ki sta jih na srečanju tudi predstavili. Z zanimanjem in veseljem do pletenja svoje znanje vedno izpopolnjujeta z najrazličnejšimi tehnikami in materiali, kakor na primer pletenje z ločjem, ki ste se ga učili v Angliji. 

Srečanja se je udeležilo tudi nekaj priznanih mojstrov pletenja iz Moravške doline in Ljubljane, ki so v skupnem pogovoru izpostavili posebno vrednost rokodelskih veščin in kako hvaležni so, da sta se avtorici odločili za vstop v rokodelsko druščino.

Hvala Slamnikarskemu muzeju v Domžalah za povabilo na pogovor in promocijo pletarskega priročnika Otip narave, saj smo s tem dogodkom ponovno opozorili na družbeno vlogo in lepoto pletarskih veščin.

 

objavljeno: 15. 12. 2022

Twitter Facebook