Pletarski priročnik Otip narave

Pri Založbi Kmečki glas smo izdali čisto nov pletarski priročnik OTIP NARAVE, v katerem nas avtorici Jasmina Klopčič in Janja Smrkolj navdušita nad lepoto pletarskih izdelkov in opogumita, da tudi sami razgibamo prste.

Pletarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj razširjenih obrti na Slovenskem in priročnik Otip narave je bil pripravljen z namenom, da v širšem slovenskem prostoru bralce ponovno navduši za to staro obrt ter spodbudi k njenemu obujanju.

Avtorici sta pri ustvarjanju sodelovali s pletarskimi mojstri z različnih koncev Slovenije in tako v priročnik zajeli številne tradicionalne tehnike pletenja s Krasa, pa vse do Bele krajine in Prekmurja.

Priročnik je razdeljen na pet sklopov, v katerih so opisani postopki pletenja z različnimi materiali, in sicer z beko, srobotom, ličjem, slamo in ločjem.

S pomočjo nazornih navodil in slikovnega materiala se lahko preizkusite v izdelavi kar 25 izdelkov, kot so: različne vrste košaric, lampijončki, torbice iz ličja, slamnati peharji, opletene steklenice, kraške žbrince in koški, ptičje krmilnice, novoletni okraski iz slame in še in še.

Začnete lahko z označenimi enostavnejšimi tehnikami, ki so primerne tudi za otroke, in nadaljujete z zahtevnejšimi. Izvedeli pa boste tudi, kje pletarski material poiskati, kako ga nabrati in pripraviti ter kakšno orodje potrebujete.

Izjava avtoric ob izdaji:

Priročnik sva pripravljali kot prostovoljki, kar pomeni, da sva namenili nekaj manj kot eno leto popoldnevov, vikendov in dopustniških dni za pripravo materiala, pletenje, fotografiranje, pisanje besedil in obiskovanje pletarskih mojstrov. Ogromno ur je bilo vloženih v delo, v katerem obe neizmerno uživava in ga imava srčno radi. Upava, da se hvaležnost za to, da sva dobili priložnost in zaupanje s strani vseh vključenih, da predava to dragoceno znanje naprej, odraža v priročniku in da knjiga vsem, ki jo bodo kupili, prinese vsaj toliko veselja kot ga je nama pri ustvarjanju.

Želiva si, da gre v roke ljudi, ki jih veseli delo z naravnimi materiali, in naj jim pomaga pri prvih ali nadaljnjih pletarskih izzivih.

Priročnik je obvezen pripomoček za vse ljubitelje te stare obrti, odličen pa tudi kot knjižno darilo, ki priča o bogati slovenski pletarski dediščini.

Naročite priročnik OTIP NARAVE pri nas (gumb spodaj) in s tem podprite delovanje našega zavoda.

Cena: 30,00 eur (poštnina všteta)

NAROČI PRIROČNIK Prelistaj priročnik

objavljeno: 17. 03. 2022

Twitter Facebook