Semenj rast+ v Hrpeljah

Spremenljivo in oblačno vreme ni odvrnilo ljubiteljev rastlin, ki so v soboto, 23. 4., v velikem številu obiskali semenj izmenjave rast+ v Hrpeljah.

Semenj rast+ je bil prvi dogodek v okviru sodelovanja Zavoda Dobra pot v projektu občine Hrpelje-Kozina z imenom Njivce na vasi.

Ob novih samooskrbnih vrtovih smo postavili mize polne sadik, semen, rož in potaknjencev, ki smo jih uspeli pridelati v presežnem številu. Že pred dogovorjeno uro so prišli prvi obiskovalci semnja in prinesli potaknjence blitve, paradižnika, mete, drobnjaka, rož ter jih zamenjali za druge naravne dobrine. Za vsakega se je našlo nekaj. Tisti, ki so imeli več časa, so se družili ob polnih mizah naravnih dobrin, pokramljali med sabo, si podelili različne nasvete o vzgoji rastlin, še posebej tistih, ki jih imajo doma v presežku in jim dobro uspevajo. Lastniki gredic novonastalih samooskrbnih vrtov so z zanimanjem poslušali nasvete, kako ravnati z rastlinami, kdaj je pravi čas za sejanje, kako jih oskrbovati med rastjo in tako naprej. Posebnost semnja so bile sadike boba, ki so jih v zameno za divje jagode vzele učenke OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina, tako da bodo učenci lahko na svoji gredici znotraj samooskrbnih vrtov opazovali rast in razvoj te stare, že skoraj pozabljene kulturne rastline. Največ veselja pa so prinesle sadike paradižnika z imenom Srečkotov paradižnik iz Artviž. Za mnoge rastline je značilno, da se ime vrste izgubi, dobijo pa ime vzgojitelja semena, ki to rastlino goji že vrsto let.

Tako kot je napisal Anton Aškerc "Semenj bil je živ", bi lahko rekli tudi za spomladanski semenj rast+ v Hrpeljah, na katerem smo ugotovili, kako zelo smo povezani z naravo in da opravljajo rastline veliko povezovalno vlogo med ljudmi.

Veseli smo, da je izobilje ponovno zaokrožilo med nami.

objavljeno: 25. 04. 2022

Twitter FacebookOperacija Ureditev njivc za lokalno samooskrbo je sofinancirana na podlagi 4. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov za izbor operacij iz naslova ukrepa 19.2. »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost« iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).