Košare iz rumene beke

V soboto, 23. 4., smo se z vaščani in drugimi udeleženci pletarske delavnice projekta Otip narave ponovno srečali v vasi Kastelec.

Ves teden ali pa vsaj zadnje tri dni so udeleženci namakali v vodi dno košare, ki so ga naredili pred štirinajtimi dnevi na 1. delu pletarske delavnice, saj na ta način dobi vrba svojo prožnost, potrebno za pletenje košar, spet nazaj.

Ob prihodu v vaški dom, so bili udeleženci nemalo presenečeni, ker jih je čakal na mizi, namesto škarij in pletilnega materiala, samo en  kamen. Kmalu so ga uporabili za lažje pletenje oboda košar, ki se je za nekaj časa spremenil v tako imenovano ptičjo kletko. Tudi domačini so prinesli s sabo nekaj beke z rdečim lubjem, ki je popestrila vzorce pletenja na stranicah košar in nastale so zanimive pisane košare.

Beseda je stekla tudi o drugih materialih, ki so na voljo za pletenje košar, še posebej o srobotu, ki ga je vsepovsod v naravi veliko. Za pletenje je pomembna priprava srobota, ki pa je v različnih krajih po Sloveniji drugačna. Velja pa, da je tehnika pletenja uporabna za vse tiste naravne materiale, ki se ne prelomijo, ko jih ovijemo okrog zapestja.

Majhna košara je zahtevala kar veliko koncentracije pri pletenju, ob izdelavi zaključnega roba pa tudi veliko moči pri zategovanju šib. Po treh urah pridnega dela smo košaro končali, uporabljali pa jo bomo za različne namene, eni za jajca, drugi za češnje ali kaj drugega.

Hvala vsem udeležencem za prijetno sodelovanje in spoznavanje kraja Kastelec, še posebej pa smo veseli spoznanja, da bodo prostovoljci Parka Istra ponesli znanje pletenja košar na Nizozemsko, v Belgijo in Veliko Britanijo.

 

objavljeno: 25. 04. 2022

Twitter Facebook