Semenj rast+ v Divači

Še pred prazniki, v soboto, 30. 4., smo od 10. do 12. ure v Večnamenskem objektu Divača pripravili pomladanski semenj rast+, na katerem smo si ponovno izmenjali semena, potaknjence, sadike, nasvete in prijazno besedo, vse v korist sonaravnega delovanja in ker vemo, da je izobilja dovolj, če zaokroži med nami.

Ko beseda steče o rastlinah, je časa zmeraj premalo. Izvedeli smo, da je dobro, če namenimo eno ali več gredic cvetočim in medonosnim rastlinam, ki bodo privabljale raznovrstne žuželke opraševalke, kar bo prispevalo k obilnejši letini vrtnin in sadnega drevja v okolici.

Obiskovalci semnja so priporočali pridelavo in uporabo lastnega komposta, ki je uporaben tako na vrtu, njivi ali v sadovnjaku. S tem se zmanjša uporaba drugih gnojil, vemo iz česa je sestavljen in ga lahko uporabimo tudi kot zastirko v poletni vročini.

Uspešnica tokratne izmenjave so bila najrazličnejša semena, od ajde, brstičnega ohrovta, koriandra, peteršilja, korenja, črne kumine, ognjiča, bazilike in seveda solat, pisanih, rdečih in zelenih, še posebej je pritegnila pozornost Marjetkina solata iz Artviž.

Veseli smo, da je postal semenj rast+ tradicionalen in da se naravne dobrine širijo med ljudmi preko izmenjave presežkov. 

Naslednji semenj rast+ bo v jeseni, ko si bomo izmenjali bogato letino.

 

objavljeno: 03. 05. 2022

Twitter Facebook