Vrt brez plastike

V soboto, 7. maja, smo ustvarjali na delavnici projekta Trajno skladno za naravi prijazne, lepe in urejene vrtove.

Pod streho vaškega doma Hrpelje, saj je bilo vreme zelo nepredvidljivo, smo se srečali z najemniki gredic samooskrbnih vrtov Njivce na vasi. Najprej je pogovor stekel o naravi prijaznem urejanju vrta brez plastike in z večkratno ponovno uporabo materialov. Udeleženci so si ogledali praktične primere okolju prijazne vzgoje sadik z uporabo in predelavo odsluženih materialov kar na računalniški tablici. Navdušila jih je tudi hranilnica semen v škatli od čevljev, saj se ponavadi nabere kar veliko semen, ki jih je treba dobro razporediti in shraniti, najbolje na enem mestu.

Prekomerna uporaba plastike v naravi predstavlja velik problem, saj se vse bolj kopiči, z razpadanjem na vse manjše delce pa vstopa v vse dele narave.

Plastika v zemlji tudi okrni hranila, kar posledično vpliva na rastline. Manj plastike pomeni bolj zdravo vodo, zemljo in pridelek.

Ob zavedanju, da se plastika razkraja stoletja, smo se z veseljem in veliko vnemo lotili izdelovanja označevalcev za gredice in za zeliščni vrtiček iz odpadnih kosov lesa, ki smo jih dobili pri mizarju. Za lep izgled in dober oprijem barve smo ročno pobrusili in narisali ali vžgali oznake v že pripravljene označevalce za gredice, male in velike. Oznake bodo služile za boljše razpoznavanje rastlin in ločevanje med posevki.

Ustvarjalnost ne pozna meja in označevalci so dobili zanimive označbe, tudi za mlajše člane družin, da bodo vedeli za katero gredico morajo poskrbeti.

Udeleženci so izvedeli na delavnici marsikateri "reciklažni" vrtnarski trik, sami pa pritrdili, da se je za uporabo naravnih materialov na vrtu vredno potruditi, saj bo tako prst boljše kvalitete, za okolje bo bolje poskrbljeno, vrt pa bo dobil urejen izgled.

Hvala udeležencem ustvarjalne delavnice Vrt brez plastike za sodelovanje in prijetno druženje ob ustvarjanju zanimivih označevalcev!

 
 
objavljeno: 09. 05. 2022

Twitter FacebookOperacija Ureditev njivc za lokalno samooskrbo je sofinancirana na podlagi 4. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov za izbor operacij iz naslova ukrepa 19.2. »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost« iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).