DURI in Zapisi spomina v Domu upokojencev Koper

V Domu upokojencev Koper so starejši vstopili v svet kulturne dediščine malo drugače, prek računalnika in telefona, predstavili smo jim namreč dediščinsko platformo DURI in nadgrajeno aplikacijo Zapisi spomina.

Ob našem prihodu v dom smo se razveselili pogleda na skoraj polno predavalnico udeležencev, ki so že čakali, da bodo izvedeli nekaj novega. Najprej smo jim predstavili vsebine na spletnih straneh nove dediščinske platforme, potem pa smo se podrobneje ukvarjali z aplikacijo Zapisi spomina in jo poskušali preizkusiti tudi v živo.

Predvajani spomini iz zbirke pričevanj so udeležence popeljali v čas, ko so še opravljali kmečka dela, iskali prvo službo, hodili na počitnice, plesali, se igrali z vrstniki, uprizarjali gledališče igre, pomagali doma pri delu, skratka spomnili so se dogodkov iz preteklosti in kako so jih doživljali. Čutilo se je, da jim spomini veliko pomenijo. Povedali so, da svoje spomine zelo radi pripovedujejo svojim bližnjim ali na študijskih krožkih v domu, zdaj pa so veseli te možnosti, ko bodo lahko spomine tudi sami zabeležili v temu namenjeno aplikacijo.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem delavnice za pozorno sodelovanje, saj takšni ali drugačni, veseli ali žalostni spomini vedno ustvarijo prijeten družaben dogodek. Z učenjem uporabe aplikacije pa v Kopru nadaljujemo spomladi. 

objavljeno: 23. 09. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)