Zaključena prva akcija "Zapišimo spomine!"

Prva vseslovenska akcija zapisovanja spominov starejših "Zapišimo spomine!", ki je potekala med 14. in 25 marcem, je zaključena.

Namen akcije je bil povezati čimveč ljudi v prijetnih, medgeneracijskih trenutkih pripovedovanja in obujanja spominov, ko se znanje prenaša iz generacije na generacijo in vzbudi tudi pri mladih zanimanje za dediščino, ki jo lahko predstavimo na nov, sodoben način. Hkrati pa želimo opomniti tudi na pomembno vlogo starejših v družbi kot nosilcev spomina in pričevalcev ustnega izročila. 

Že novembra lani smo zbirali sredstva za izvajanje vseslovenske akcije Zapišimo spomine prek platforme Huda pobuda, takoj po novem letu pa smo se lotili organizacije same akcije. Pripravili smo načrt, se povezali z mediji in pričeli z oglaševanjem. Za lažji pregled poteka akcije so se posamezniki, šole, medgeneracijski centri, društva ali druge organizacije prijavili v akcijo kot zapisovalci spomina (tisti, ki bi zgodbe starejših zabeležili oz. posneli in vnesli v aplikacijo) ali kot pričevalci (starejši, ki bi želeli podeliti svoje spomine).

Za vse prijavljene je bila 7. marca organizirana spletna delavnica, na kateri smo podrobneje predstavili potek dvotedenske akcije, vse o aplikaciji Zapisi spomina, v katero se zapisi vnašajo, prav tako pa smo predstavili še smernice za opravljanje intervjujev s starejšimi, kakor tudi vsebinsko pomoč za morebitne delavnice na šolah. 

Vsa navodila za akcijo so bila na razpolago na spletni strani Zavoda Dobra pot in seveda na strani že obstoječe aplikacije Zapisi spomina. Za dodatno pomoč so nas udeleženci lahko tudi poklicali.

Nestrpno smo pričakovali začetek akcije in prebiranje prvih spominov starejših. Z zgodbami starejših so nas prvi razveselili učenci OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice, ki so obiskali stanovalce Doma upokojencev Nova Gorica in že v prvem tednu smo v skupno malho spominov zbrali več kot 30 zapisov.

Do konca akcije se je ob beleženju ustnega izročila zbralo skupno 72 pričevanj starejših iz 10 slovenskih regij, pri tem je sodelovalo in se povezalo več kot 100 ljudi, 42 zapisovalcev in 63 pričevalcev.

Spomini, ki so jih beležili zapisovalci, imajo najrazličnejše vsebine, od znanj o naravi in okolju, gospodarskih znanj in veščin, šeg in navad, ljudskega slovstva, še posebej pa so zanimive preproste zgodbe iz življenja pričevalcev.

Hvala vsem udeležencem, tako zapisovalcem kot pričevalcem in ostalim koordinatorjem za poslane zgodbe in pričevanja, ki so obogatila našo skupno zakladnico ustnega izročila.

Vseslovensko akcijo zapisovanja spominov smo zaključili uspešno, vas pa vabimo še naprej, da prispevate zgodbe starejših v našo obstoječo aplikacijo Zapisi spomina.

Naj zgodbe iz preteklosti služijo kot zgled, kot opozorilo in smerokaz za prihodnost!

 

 

objavljeno: 12. 04. 2022

Twitter FacebookAktivnosti so se financirale prek platforme Huda pobuda, ki jo upravlja Inštitut Danes je nov dan, in iz projekta Digitalni dediščinski inkubator - DDI, ki se sofinancira iz sklada za NVO Ministrstva za javno upravo v okviru programa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.