Delavnica ročnega tkanja

Z ročnim tkanjem, ki je več deset tisoč let prehajalo iz roda v rod in sodi med najstarejše obrti na Slovenskem, smo v soboto, 19. 3., na Delezovi domačiji v Parku Škocjanske jame preizkušali gibljivost naših prstov.

Ustvarjalna delavnica se je odvila v sklopu projekta Nit, katerega namen je ljudem približati celoten proces izdelovanja oblačil nekoč in danes. Tokrat smo se lotili tkanja.

Že takoj na začetku smo trčili ob trd oreh ovijanja palic za pripravo okvirja za tkanje. Ko smo to veščino osvojili, smo se lotili zavijanja in prepletanja preje znotraj okvirja. Na pogled preprosta tehnika je od udeležencev zahtevala popolno koncentracijo, tako da je v učilnici v določenih trenutkih nastala tudi tišina. Z iglo iz lesa je pretikanje niti enostavno, za boljši kontrast pri učenju plepletanja pa smo uporabili preje različnih barv in tako so nastali barviti prtički. Tkanje smo sneli iz okvirja, niti pa odrezali, tako da so nastale resice.

Na tokratni delavnici smo se preizkusili v ročnem tkanju na tradicionalen način, uporabili smo tehniko, ki se imenuje platno vezava. Udeleženci pa so ob pogledu na svoj prvi izdelek navdušeno spraševali, kdaj se vidimo znova, da znanje še nadgradimo.

Veseli smo, da je uporaba starih tehnik tkanja vzbudila toliko zanimanja. Do naslednjič!

 

objavljeno: 21. 03. 2022

Twitter Facebook