Koši, košare, košulje v Štanjelu

V petek, 18. 3. ob 18. uri, smo se ljubitelji pletarske dediščine zbrali v Viteški dvorani v Štanjelu, kjer je v soorganizaciji Grajžarjevih iz Štanjela, Zavoda Dobra pot, Občine Komen, ORA Krasa in Brkinov in Založbe Kmečki glas potekala prireditev z zgovornim naslovom:

KOŠI, KOŠARE, KOŠULJE - predstavitev kratkega filma o pletarstvu na Krasu in novega pletarskega priročnika Otip narave.

Najprej smo si ogledali dokumentarni film, v katerem Emil Žvab, pletar iz Krepelj in mojster domače obrti, predstavlja, kako so in še zmeraj pletejo košule najrazličnejših oblik na Krasu. Uporabljali so jih za shranjevanje orehov in lešnikov, narejene pa so lahko iz srobota ali beke. Emil Žvab pri svojih 92. letih še vedno plete košare in košule, izdelovanja košul pa je naučil tudi hčer Vlasto Markočič, ki je bila pobudnica dogodka in povezovalka programa. Po ogledu filma je sledil pogovor z avtorico Polono Abram in drugimi ustvarjalci filma, še posebej pa je polno dvorano navdušil pletar Emil Žvab, ki je povedal, da je potrebno za pletenje veliko potrpljenja in volje.

Po filmu je urednica Založbe Kmečki glas, ga. Savina Dreu, predstavila, kako je potekalo sodelovanje z Zavodom Dobra pot, od prvih stikov do končne izdaje pletarskega priročnika Otip narave.

Sledila je predstavitev priročnika Otip narave, ki sta jo pripravili avtorici Jasmina Klopčič in Janja Smrkolj. Izvedeli smo, kako je potekalo ustvarjanje priročnika, kako pomembno je bilo usklajevanje vseh dejavnikov od vremena do tehničnih pripomočkov in vztrajanja pri delu, saj je v priročniku natančno prikazana izdelava kar 25 izdelkov iz beke, srobota, koruznega ličja, ločja in slame.

Avtorici sta kot prostovoljki v Zavodu Dobra pot pletarski priročnik pripravljali približno eno leto, večinoma ob vikendih in v prostem času. Obiskali sta pletarske mojstre po vsej Sloveniji. Kot rada poudari Jasmina Klopčič, je "pletarska dediščina last nas vseh in je zelo lepo občutiti in gojiti spoštovanje do ljudi, ki so te pletenja naučili, ter ga s spoštovanjem predajati naprej".

Dogodek, ki je povezal generacije pletarjev, se je končal s prijetnim pogovorom ob pogostitvi.

Zahvaljujemo se vsem soorganizatorjem za vabilo k sodelovanju, ponosni smo, da smo z združenimi močmi soustvarili tako lep pletarski dogodek, z njim opozorili na dragoceno pletarsko dediščino ter tako prvič obeležili tudi izdajo priročnika Otip narave.

Upamo, da bo pletenje iz naravnih materialov pritegnilo čim več ljudi, ki bodo to dediščino ohranjali za prihodnje rodove.

Pletarski priročnik Otip narave si lahko ogledate in ga naročite >> tukaj.

 

objavljeno: 21. 03. 2022

Twitter Facebook