Uvodna delavnica Zapišimo spomine

Za vse udeležence prve vseslovenske akcije zapisovanja spominov starejših Zapišimo spomine smo 7. marca ob 18. uri pripravili spletno delavnico o poteku akcije in uporabi aplikacije Zapisi spomina.

Že na začetku delavnice smo ugotovili, da se nas je zbralo veliko število zainteresiranih, kar nas je razveselilo, saj to pomeni, da se je glas o tej akciji razširil in pritegnil pozornost širše javnosti. Cilj akcije je namreč, obuditi čimveč medgeneracijskih pogovorov in vezi, ko se znanje prenaša iz generacije na generacijo in ustvarja ob zapisovanju spominov prijetne trenutke za vse.

Udeležencem smo natančno razložili, kako poteka vpisovanje spominov, kaj mora vsebovati vsaka objava, kako se registrirajo posamezniki, kako organizacije, šole in na kakšen način lahko sodelujejo. Pripravili smo tudi smernice za intervjuje s starejšimi, ki lahko pomagajo posameznim zapisovalcem, kako pristopiti do starejših. 

Razložili smo pravni vidik aplikacije Zapisi spomina in pravilnik uporabe, saj se vsebine beležijo z namenom, da se ohranijo za danes in jutri in da opozarjajo na vlogo starejših kot nosilcev spomina ter za namen promocije dediščine.

Po predstavitvi aplikacije smo se lotili razjasnjevanja vprašanj, ki so se udeležencem porodila ob poslušanju navodil in jim ponudili kontakte, če bo pri vpisovanju zapisov prišlo do kakršnihkoli nesigurnosti, težav ali dodatnih vprašanj, saj bo ekipa Zavoda Dobra pot udeležencem med potekom akcije ves čas na voljo.

Udeleženci delavnice bodo dobili vsebino delavnice in posamezne dokumente po elektronski pošti. Tisti udeleženci, ki so v prijavi navedli, da potrebujejo pomoč, pa jih bomo v naslednjih dneh kontaktirani po telefonu, da dobijo vso podporo, ki jo potrebujejo.

V načrtih za prihodnost smo povabili k raziskovanju kulturne dediščine na novi spletni platformi DURI, na kateri bo aplikacija Zapisi spomina del tega projekta, ki ga izvajamo skupaj z Društvom Idrija 2020 in Kulturno-izobraževalnim društvom Kibla iz Maribora.

Upamo, da bo veselje ob zapisovanju spominov preplavilo vse udeležence te vseslovenske akcije in tudi tiste, ki jo bodo samo spremljali po naših socialnih omrežjih ali v sami aplikaciji Zapisi spomina.

Skupaj bomo pridali še en kamenček k mozaiku naše dediščine.

objavljeno: 08. 03. 2022

Twitter Facebookhuda-pobuda iskra (Aktivnost se financira v sklopu platforme Huda pobuda, ki jo upravlja Inštitut Danes je nov dan)