Zelišča na vrtu

V vročem sobotnem dopoldnevu, 18. junija 2022, smo v okviru projekta Cvetoče police organizirali zeliščarsko delavnico Zelišča na vrtu, tokrat na samooskrbnih vrtovih Njivce na vasi v Hrpeljah.

Vrtovi so mali pestri ekosistemi, za katere skrbimo sami in poskušamo ohranjati takšne razmere, da se posamezni organizmi ne morejo preveč razmnožiti in povzročiti škodo drugim organizmom. Naravno ravnovesje, ki ga tvorijo rastline, živali, mikroorganizmi v tleh lahko v veliki meri ohranjamo tudi z zasaditvijo zdravilnih zelišč. Ta nam pomagajo vzdrževati zdravje rastlin in odganjajo vrtne škodljivce.

Na delavnici smo se posvetili veliki koprivi, njivski preslici, navadnemu rmanu, kamilici, navadnemu vratiču, pelinu, črnemu bezgu, žajblju, poprovi meti, timijanu, baziliki, gabezu in ognjiču. Najprej smo spoznavali zdravilno moč rastlin, ki vpliva na boljše počutje človeka, potem pa še lastnosti, ki pomagajo pri naravnem ravnovesju v vrtu, še posebej takrat, ko se pojavi kakšen škodljivec ali bolezensko stanje rastlin. Iz zelišč delamo naravne pripravke v obliki čajev, prevretkov, hladnih izvlečkov ali brozg. Z njimi škropimo tla ali rastlino. V sonaravnem vrtu je zelo pomembno, da posegamo po naravnih pripravkih, saj rastline pripravljamo vsakodnevno v naših obrokih hrane. Naravni pripravki so lahko učinkoviti le takrat, če jih uporabimo pravočasno, na začetku bolezni ali pojava škodljivcev, zato je najbolje, da so zasajena zelišča kar na vrtnih gredicah in med ostalimi zelenjadnicami. Tako so zmeraj pri roki, hkrati pa skrbijo za zdravje in ugodno rast sosednjih rastlin. 

Z udeleženci smo ugotavljali, da že vplivajo na rast in vzgojo rastlin nove klimatske razmere, torej suše v zgodnji pomladi ali dolga deževna obdobja ali vročinski valovi, ki so vedno pogostejši. In pri tem nam v veliki meri pomagajo zelišča, ki krepijo odpornost rastlin in pospešujejo njihov razvoj, to pa so gabez, rman in kopriva, v kombinaciji še z ostalimi koristnimi krepčilnimi zelišči. Najpogostejši povzročitelji bolezni na vrtninah so okužbe z glivami, to so različne plesni, rje, pegavosti, gnilobe, ki pa jih lahko uspešno zatremo z redno uporabo zelišč, še posebej njivske preslice. Dobro je vedeti v kakšnih razmerah se širijo bolezni, ker le tako lahko preventivno poskrbimo za zaščito rastlin na vrtu z doma pripravljenimi pripravki.

Udeleženci so imeli veliko vprašanj o uporabi naravnih zaščitnih sredstev za rastline in tudi za odganjanje škodljivcev, saj ne želijo uporabljati v svojem vrtu kemičnih sredstev in verjamejo, da lahko s primerno pripravo tal, gnojenjem z organskimi gnojili, izbiro odpornejših avtohtonih vrst, z zdravimi semeni in sadikami ter mešanimi posevki pripomorejo k ugodnim razmeram na vrtu, ki bodo ohranjala ravnovesje tega ekosistema. Nismo pa pozabili na pikapolonice, strigalice, tenčičarice, krastače, krte, ježe, ptice, netopirje, za katere se moramo prav tako potruditi in jih privabiti na naše vrtove.

Čas in vroče sonce sta nas ustavila pri spoznavanju koristne uporabe zelišč na vrtu. Nekaj primerov dobre prakse, tudi po zaslugi semnja rast+, ki smo ga organizirali spomladi, smo si že lahko ogledali na gredicah samooskrbnih vrtov Njivce na vasi, izstopal je ognjič in žametnice. 

Biotska pestrost in zdravje rastlin sta neločljivo povezana, zato smo zadovoljni, da smo pridali še en kamen k mozaiku sonaravnega delovanja in skrbi za naš planet.

 

 
objavljeno: 18. 06. 2022

Twitter FacebookOperacija Ureditev njivc za lokalno samooskrbo je sofinancirana na podlagi 4. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov za izbor operacij iz naslova ukrepa 19.2. »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost« iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).