Pletenje košar s srobotom

V soboto popoldan, 11. junija 2022, smo se v okviru projekta Otip narave odzvali povabilu KS Goče in v vaškem domu spletali košare iz srobota.

Vas Goče leži med vinogradi, na slemenu med Vipavsko dolino in dolino Branice, kjer se odpirajo lepi razgledi in slovi po žlahtnih vinskih sortah ter kakovostni pridelavi vin. Značilne zanjo so ozke ulice, ki so nas pripeljale do vaškega doma sredi vasi.

Tokrat smo na delavnici uporabili za pletenje košar srobot, ki ga je v naravi na pretek, a ga je za uporabo pri pletenju vseeno treba skrbno izbrati in pripraviti. Priprava materiala je osnova za pletenje, zato so udeleženke delavnice izvedele tudi vse o pripravi srobota za pletenje, kako ga izberemo v naravi, kako ga kuhamo, lupimo in shranjujemo. Srobot je zelo trpežen in vodljiv material, dobro pa je vedeti, da je na kolenčkih najmanj prožen in to upoštevati pri zavojih ob pletenju.

Po začetniških težavah je spletanje košar dobro steklo, še posebej je bila na preizkušnji vztrajnost in natančnost. Po treh urah neprekinjenega pletenja so nastale pisane košare različnih oblik in velikosti, na katere so bile udeleženke zelo ponosne.

Hvala KS Goče za povabilo in pogostitev, udeleženkam pa za zavzeto sodelovanje ob pletenju košar.

Naj jih pletarsko navdušenje spremlja še naprej ob spletanju novih košar!

Zadovoljni, da smo ponovno prenesli pletarsko dediščino med lokalno prebivalstvo vasi Goče v Vipavski dolini, smo se preko valovitega Krasa vrnili domov.

 
objavljeno: 14. 06. 2022

Twitter Facebook