Ljudska pravljica Zimske jagode

V zbirki našega kulturnega izročila najdemo nauke in modrosti za prav vsako priložnost. V tem predprazničnem času smo pobrskali po zbirki pravljic Škocjanski kaplanci, ki jo je zapisala Jasna Majda Peršolja, in našli pravljico Zimske jagode.

V knjigi so sicer zbrane ljudske pravljice iz lokalnega okolja, ki so si jih iz roda v rod pripovedovali prebivalci škocjanske kaplanije, starejši so z njimi učili mlajše in tako nanje prenašali svoja znanja.

Ker si tudi v Zavodu Dobra pot prizadevamo, da modrosti iz starih pravljic živijo naprej in se prenašajo na mlajšo generacijo, smo pravljico Zimske jagode mladim približali tako, da smo jih prosili za ilustracije. Šest učenk 6a razreda Waldorfske šole Ljubljana se je pod mentorstvom naše mladinske delavke poglobilo v vsebino zgodbe in pripravile so trinajst ličnih ilustracij, ki prikazujejo glavne dogodke v pravljici. Tako se nauk pravljice med mladimi širi ne samo prek besede, temveč tudi prek slike.

Učenke pravijo, da so ob risanju neznansko uživale, mi pa smo navdušeni nad njihovimi izdelki. Vam uspe iz risbic razbrati, o čem pripoveduje zgodba?

Za risbe se najlepše zahvaljujemo Alin, Izabeli, Joni Zorini, Lii Pi, Poloni in Živi!

objavljeno: 21. 12. 2020

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Podeželje prihodnosti (angl. Rural Future), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.)