Dediščinska delavnica na OŠ Draga Bajca Vipava

Na kulturni dan šestošolcev osnovne šole Draga Bajca v Vipavi smo učencem z veseljem predstavili elemente kulturne dediščine in aplikacijo Zapisi spomina.

Najprej smo spoznali, kako dediščino razvrščamo na snovno in nesnovno ter se pogovorili o nekaterih lokalnih dediščinskih elementih na Vipavskem, nato pa smo se zatopili v skrivnostne, zanimive, pa tudi žalostne zgodbe starejših iz aplikacije Zapisi spomina.Ugotovili smo, kdo so bili molčeči črni možje iz zgodbe 'Božje znamenje', zakaj je neka babica sejala žito v sneg in kam so nekoč obešali simbolne venčke. 

Učenci so na koncu dobili še nekaj napotkov za beleženje ustnega izročila, kako se vnašajo zapisi v aplikacijo in kaj je pomembno pri intervjujih s starejšimi, potem pa so se samostojno odpravili 'na teren' po Vipavi, na lov za zanimivimi pričevalci in spomini, še posebej so jih zanimali običaji praznovanja velike noči.

Kaj so izvedeli, bodo vnesli v naslednjih dneh v aplikacijo Zapisi spomina. 

 

 
 
objavljeno: 19. 03. 2023

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)