Izročilo: ovčarstvo

V sklopu projekta Izročilo se posvečamo ohranjanju in promoviranju dediščinskih vsebin Brkinov in Krasa in izpostavljanju skritih potencialov dediščine za razvoj podeželja.

V preteklih dneh smo se potepali po brkinskih pašnikih in dokumentirali vse, kar je še ostalo od nekoč zelo razvite kmetijske panoge – ovčarstva. Odpravili smo se v Podgrad, kjer družina Lakota še vedno redi avtohtono pasmo – istrsko pramenko in izvedeli mnogo zanimivega o tej prijazni pasmi ovac. 

Od čisto pravega ovčarja smo slišali, kako je treba ovce odbirati, da se vzredi dobra čreda, kako poteka dan na pašniku z ovcami in zakaj je dobro, da se čreda med pašo premika po pokrajini.

Vse to in še nešteto zgodbic iz življenja z ovcami pa smo iz prve roke dobili tudi v Rožicah, kjer smo se zbrali pri Škerjančevih in posneli pripovedovanja tistih, ki so na pašnikih preživeli svojo mladost. S kakšnimi nevarnostmi, lepotami in izzivi so se srečevali, boste slišali v nastajajočem videu.

S snemanjem, fotografiranjem in montažo nam je tudi tokrat priskočila na pomoč ekipa BeGR8 Media.

 

 
 
objavljeno: 21. 07. 2022

Twitter Facebook(Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. Projekt se izvaja v okviru Podukrepa 19.2: Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Za vsebino je odgovoren Zavod Dobra pot. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Partnerji projekta so Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Jasmina Klopčič in podjetje SVON.)
 
 
 
EKSRP LEADER