Jesenski semenj rast+ na Njivcah

V soboto, 8. oktobra smo ponovno organizirali semenj rast+ ob samooskrbnih vrtovih Njivce na vasi v Hrpeljah. 

Le kje bi bilo bolj primerno okolje za izmenjavo naravnih dobrin, ki smo jih pridelali v presežku v letošnjem letu, kakor ob teh samooskrbnih vrtovih. Hiteli smo s postavljanjem miz, saj smo bili prepričani, da bo lepo jesensko vreme privabilo številne udeležence. In zares, "semenj bil je živ" v izmenjavi pridelkov in izkušenj minule sezone.

Ljubitelji rastlin so povedali, da je letošnje poletje zahtevalo veliko več skrbi za povrtnine, bile so namreč izpostavljene suši in mnogim temperaturnim spremembam, ki so zmanjšale odpornost rastlin. Izmenjali smo si nasvete, kako ohranjati vlažno prst in tudi kje dobiti primerno zastirko ali dobro zemljo za vrt. 

Hit jesenske izmenjave rast+ so bila semena orjaškega paradižnika, ki ga je prinesla udeleženka iz Vrhpolja in povedala, da so posamezni paradižniki tehtali več kot kilogram.

Spoznali pa smo tudi novo vrtno rastlino achocha, vloženo v kis. Rastlina je prišla k nam iz Peruja, spada med bučnice, je plezalka in potrebuje oporo. Mladi plodovi so najbolj okusni, uporabljajo se kot zelenjava, starejšim je treba odstraniti semena. V izvorni domovini jo uporabljajo kot zdravilno rastlino, ki pomaga pri diabetesu.

Izvedeli pa smo tudi, da so pravi idrijski žlikrofi lahko pripravljeni samo s posebno vrsto drobnjaka, ki ga je v izmenjavo prinesla udeleženka iz Kozine. Dobila ga je pri dedku iz Idrije in ga na svojem vrtu goji še danes.

Hvala vsem udeleženim za zanimive zgodbe o rastlinah, izmenjavo naravnih dobrin in izkušenj, ki potrjujejo, da je izobilja dovolj za vse, le potruditi se moramo zanj.

Zadovoljni smo, da je našel vsak udeleženi tudi kaj zase, kar bo obogatilo njegov vrt in življenje, hkrati pa smo vsi skupaj bogatejši.  

objavljeno: 10. 10. 2022

Twitter FacebookOperacija Ureditev njivc za lokalno samooskrbo je sofinancirana na podlagi 4. Javnega poziva LAS Krasa in Brkinov za izbor operacij iz naslova ukrepa 19.2. »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost« iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).