Jesenski semenj rast+ v Divači

Na sobotnem jesenskem semnju rast+ na tržnici v Divači, Večnamenski objet nasproti pošte ob glavni Kraški cesti, je bilo prav živahno.

Na tržnici nas je po celotedenskem deževju pričakala velika luža, ki smo jo uspešno sanirali in pripravili mize z našimi naravnimi dobrinami. Že kmalu so prišli prvi udeleženci, stari znanci in prinesli plodove, semena oziroma pridelke za ozimnico, ki so jih pridelali v presežku. Prinesli so različne pridelke: semena muškatnega in navadnega žajblja, svežo papriko, semena posebne vrste listnatega ohrovta, ki je dobil tukaj posebno poimenovanje "raštika", semena motovilca, plodove lešnikov in orehov, nekaj sobnih rožic, veliko malin, grozdja in zelišča za čaje. Semena rožlina, cvetoče vrtne rastline, podobne hibiskusu, so prišla celo iz daljnega Bolzana. 

Ob vsaki dobrini si podelimo tudi nasvete za vzgojo in nego rastlin, kako se ubranimo škodljivcev, kako pripravimo zemljo, kako obrezujemo ali redčimo določene povrtnine, skratka, na semnju lahko izvemo vse, kar nam pride prav na vrtu. Tokrat je bila glavna tema tudi suša, ki je pestila zemljo letošnje poletje. Izmenjali smo izkušnje o več načinih sonaravnega delovanja, kako lahko s pomočjo raznih zastirk ublažimo vpliv suše ali kako pomemben je za dober pridelek čas sajenja. Ugotovili smo, da nam pri vrtnarjenju v izobilju pomagajo tudi majhne koristne živali kot so žabe, hrošči itn. ali divji opraševalci, lahko bi rekli, da smo si letos izmenjali veliko več semen medovitih rastlin kot prejšnja leta. 

Hvala vsem udeleženim za izmenjavo naravnih dobrin in zanimivih izkušenj, ki potrjujejo, da je izobilja dovolj za vse. Zadovoljni smo, da je našel vsak udeleženi tudi kaj zase, kar bo obogatilo njegov vrt in življenje. 

 

objavljeno: 05. 10. 2022

Twitter Facebook*Dogodek je bil izveden s podporo Občine Divača.