Pletenje z ločjem v Združenem Kraljestvu

Naši pletarki, Janja Smrkolj in Jasmina Klopčič, ki pod okriljem Zavoda Dobra pot izvajata projekt Otip narave, sta se v začetku septembra udeležili pletarske delavnice v Združenem Krajestvu z naslovom “English Rush Lidded Workbasket”. Organiziralo jo je tamkajšnje združenje pletarjev The Basketmakers’ Association. Delavnica je potekala v konferenčnem centru Hayes v Swanwicku, pletenje z navadnim ločjem je predstavila mentorica Jane Bradley.

Izkušnjo opisujeta takole:

Te priložnosti sva bili veseli, saj sva si že nekaj časa želeli udeležiti katere od njihovih delavnic, udeležbo pa nama je omogočilo že večletno članstvo v društvu. Pletenje košar z navadnim ločjem je tam veliko bolj izpopolnjeno in razširjeno kot v Sloveniji. Pri nas se ta pletarski material uporablja zgolj za pletenje manjših okrasnih predmetov, tam pa so izredno vešči v pletenju zahtevnejših košar, tudi takih s pokrovom, kot smo jo pletli na tokratni delavnici. Jane nam je povedala lepo zgodbo o tem, da je točno tako košaro dobila v dar od svoje babice in da gre za tradicionalno angleško delovno košaro, v kateri je njena babica hranila šivalni pribor.

Preživeli sva lep vikend v družbi izkušenih pletarjev iz celega Združenega Kraljestva in hvaležni sva, da nas je pletenja učila tako dobra mentorica. Poleg dela, ki smo ga vsi odlično opravili, smo se tudi zabavali. Skupni obroki in pavze za čas in kavo so bile priložnost, da sva spoznali in več časa preživeli tudi z drugimi čalni društva, ki so se udeležili druge, sočasno potekajoče pletarske delavnice.

Na koncu sva najini košari varno prinesli domov v Slovenijo in se nadejava novih pletarskih dogodivščin tudi v prihodnje. Vsekakor si želiva pridobljena znanja prek dejavnosti projekta prenesti še na druge.

objavljeno: 03. 10. 2022

Twitter Facebook