Od furmanstva do mednarodne logistike

September smo zaključili z novo dediščinsko delavnico "Od kmeta do delavca" na Gimnaziji v Sežani.

Ker je sežansko okolje v začetku 19. stoletja precej zanamovalo furmanstvo, smo se tokrat ukvarjali z razvojem furmanstva in kolarstva.

Dijaki so spoznavali, kaj so to mitnica, parizar, lukamatija in kaj so denimo prevažali po jamborni cesti. Slišali so, kako je Sežana povezana z vsem znano tovarno Tomos, pa tudi, kdo so bili forajtarji in kaj so počeli.

V pičlih treh šolskih urah smo se tako temeljito sprehodili skoizi gospodarsko pomembno obdobje v zgodovini Sežane, mladi pa so se hitro priučili digitalnih veščin za urejanje prostora v 3D okolju in ugotovili, da je mogoče dediščino in digitalni svet čisto lepo povezati.

Na koncu so v virutalnem okolju ustvarili čisto svojo razstavo, v katero so zajeli ključne družbene spremembe na omenjenem področju ob koncu 18. in začetku 19. stoletja, ter jo kot kuratorji tudi čudovito predstavili. 

 
objavljeno: 30. 09. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)