Odpiramo Duri v dediščino

Zgodbam in spominom iz preteklosti smo prisluhnili v Kosovelovi knjižnici Sežana.

V četrtek, 13. oktobra, smo v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico Sežana pripravili dogodek, na katerem smo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator predstavili  novo dediščinsko platformo Duri (www.e-duri.si) in podrobneje projekt beleženja ustnega izročila Zapisi spomina.

Na začetku dogodka smo predstavili dejavnosti Zavoda Dobra pot, nato pa seznanili udeležence, kako se lahko s pomočjo dediščinske platforme Duri aktivno udejstvujejo na področju dediščine, kako se lahko izobražujejo o dediščini prek spletnih tečajev ali pa se povezujejo z drugimi ljubitelji dediščine.

Posebna pozornost je bila posvečena beleženju spominov in nadgrajeni mobilni aplikaciji Zapisi spomina, dodobra smo pregledali kako je zgrajena in kako se uporablja  za zapisovanje ustnega izročila. Poslušali smo tudi izjemna pričevanja, ki smo jih v aplikaciji zbrali na področju občine Sežana, o že skoraj izginuli obrti kolarstva, o že porušeni mitnici v Dutovljah in pogovoru vnuka z dedkom o zanj najlepšem spominu - o nakupu kolesa. Predstavitve so se udeležili tudi pričevalci nekaterih zapisov, ki so povdarili, da je kulturna dediščina ustvarjena v prvi vrsti za nas, za krepitev naše identitete in prenašanje dediščine zanamcem, v drugi vrsti pa za ostala področja kot so turizem in podobno.

Hvala udeležencem predstavitve za tako burno razpravo in zanimanje za uporabo aplikacije Zapisi spomina, ki jo bodo v prihodnje uporabili za beleženje vedenj, znanj in spominov starejših.

Veselimo se novih zgodb ali modrosti starejših, ki služijo kot smerokaz in prispevajo k boljšemu načinu življenja v prihodnosti. 

objavljeno: 17. 10. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)