O zgodovini Dneva žena

V tem deževnem tednu smo se dan po kulturnem prazniku zopet zbrali na naši spletni delavnici #MladeMisli. Tokrat večgeneracijsko.

Tokratno srečanje je bilo prav posebno, saj sta nas razveselili dve gostji - Jasna Marija Zupan kot starejša oseba in uporabnica storitve Sopotniki, ter Anu Kahuna, naša strokovna sodelavka za kulturno dediščino. Najprej nam je Anja iz ekipe Zavoda Sopotniki pripravila zanimivo igro optičnih iluzij, s katero smo prebili led. Nato pa smo zaplavali v zanimivo pripoved o zgodovini in ozadju ženskega gibanja, vzrokih za to, da se je izoblikoval Dan žena, simbolnem pomenu rdečih nageljnov in pomembnosti tega, da se moramo ženske tudi v današnji družbi še vedno boriti za enakopraven položaj.

Mladina je poslušala z odprtimi usti. Slišali so tudi spomine starejše osebe o tem, kako so se prazniki, kot so Dan žena, Valentinovo in materinski dan praznovali včasih, koliko je bilo znanega o sami zgodovini teh praznikov, kakšen je bil nekoč družbeni položaj žensk in kakšni so bili običaji, povezani z Dnevom žena. Mladi so v medgeneracijskem pogovoru zastavili nekaj vprašanj in se čudili, da se lahko tudi tisti, ki so že malce v letih, naučijo uporabe računalnika, Zooma in vseh ostalih trikov sodobnega časa.

Delavnica je bila nedvomno poučna tako za mlade kot tiste manj mlade in verjamemo, da bodo vtisi iz pogovora ostali z nami še dolgo, dolgo ...

Do naslednjič!

 

objavljeno: 09. 02. 2021

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Podeželje prihodnosti (angl. Rural Future), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.)