Na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača spoznavamo EU

V okviru projekta rEUral Europe, katerega namen je ozaveščanje prebivalcev ruralnih okolij o pomembnosti vpliva delovanja in odločanja Evropskega parlamenta na življenje državljanov vseh evropskih držav, smo izvedli prve izobraževalne delavnice na OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, kjer smo se z učenci osmih in sedmih razredov pogovarjali in brusili znanje o EU.

Za delavnico smo izkoristili lep sončen dopoldan in se odpravili na šolsko igrišče, kjer smo lahko razgrnili velik zemljevid Evrope in s pomočjo kviza o EU spoznavali različne države ter skupno delovanje Evropske unije. Učenci so spoznali marsikaj novega, ugotovili pa so tudi, da Evropsko unijo na določenih področjih že kar dobro poznajo.

Spoznali so, kaj počne vse EU za mlade in kako se lahko vključijo v aktivnosti, ki jih EU omogoča. Upamo, da jih bodo s pridom izkoristili.

Drugi del delavnice je bil namenjen varovanju okolja v EU, posvetili smo se opraševalcem, ki so za našo prehransko oskrbo ključnega pomena. Zadnje čase se njihovo stanje v naravi zaradi omejevanja habitatov, kjer živijo in kmetovanja, ki ni prijazno za njihov obstoj, močno slabša. Spoznali smo pomen varovanih območij Natura 2000, na katerih se ohranja ugodno stanje ogroženih opraševalcev v EU in tudi, katerih priljubljenih jedi ne bi mogli jesti brez opraševalcev. Naša skupna ugotovitev pa je bila, da je hrana na podeželju veliko bolj kakovostna kakor drugod v mestih in deželah, kjer jo pridelujejo z intenzivnim kmetovanjem.

Projekt izvajamo v sodelovanju z Občino Divača, koordinirata ga IPM Ištitut in Mladinska mreža MaMa, sofinancira pa se iz Evropskega palamenta Slovenija.

Spletna stran projekta: reural.eu

#rEUralEurope #EU #EuropeanParliament #EP #skupajsmoeu

*Evropski parlament ni bil vključen v pripravo projekta in ne odgovarja za informacije in stališča, podana v okviru projekta, niti ga ta ne zavezujejo. Za projekt so v skladu z veljavno zakonodajo odgovorni zgolj avtorji, intervjuvanci in uredniki programa ter tisti, ki ga oddajajo. Parlament tudi ne odgovarja za neposredno ali posredno škodo, ki bi nastala zaradi izvedbe projekta.

 

 

objavljeno: 21. 06. 2021

Twitter Facebook