Od mlinarstva in pekarstva do živilske industrije

Na zadnji petek v novembru smo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator izvedli še zadnjo letošnjo dediščinsko STE(A)M delavnico, tokrat na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini, kjer smo se z delavnico vključili v že sicer zelo pester projektni dan.

Na ajdovskem sta bila mlinarstvo in pekarstvo v preteklosti glavni gonili razvoja gospodarstva in mladi dijaki so o tem vedeli že kar precej. Ker je projektni dan potekal v duhu trajnosti smo se pogovarjali tudi o tem, kako lahko iz starih praks povlečemo dobre zamisli za bolj trajnostno delovanje in kaj peka kruha, če se je lotimo kar doma, prinese v naše vsakdanje življenje. Poleg tega smo dijakom predstavili tudi dediščinsko platformo Duri in nadgrajeno aplikacijo za beleženje ustnega izročila Zapisi spomina.

Na koncu so se dijaki lotili ustvarjanja digitalne muzejske sobe z gradivom iz zgodovine njihovega kraja in nastale so zelo zanimive zbirke. Ugotovili smo, da urejanje gradiv v 3D okolju sploh ni mačji kašelj, saj je bilo treba uporabiti kar nekaj trikov, da so slike in predmeti ostali na svojem mestu. Vsekakor pestra in poučna delavnica! 

V naslednjem letu pa sledi otvoritev celotnega digitalnega muzeja "Od kmeta do delavca", ki ga bodo sestavljale zbirke iz kar sedmih slovenskih srednjih šol. Že komaj čakamo!

 

 

objavljeno: 28. 11. 2022

Twitter Facebook 
Ministrstvo za javno upravo(Aktivnosti izvajamo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator (DDI), ki ga soustvarjamo Zavod Dobra pot, društvo Idrija 2020 in KID KIBLA. Projekt finančno podpira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij.)